Судові баталії навколо Спасо-Преображенського собору нещодавно призупинив Вінницький апеляційний суд. Розгляд продовжиться після закінчення перегляду схожої справи у Верховному Суді.

– Причиною зупинки апеляційного оскарження такого переходу є необхідність, на думку суду, закінчення перегляду Верховним Судом ще однієї справи, в якій позивачами виступили одинадцять парафіян УПЦ (МП) релігійної громади парафії святого Архистратига Михаїла села Бутин Збаразького району Тернопільської області, — пояснила речниця Вінницького апеляційного суду Надія Чорна-Гаража. — Там віряни Московського патріархату ще у 2015 році почали оскаржувати перехід від єпархії Української Православної Церкви до єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, що стався в лютому 2014 року. Наразі провадження перебуває на розгляді в Об`єднаній Палаті Касаційного цивільного суду Верховного Суду.

Справа вінницького собору трохи схожа. Позивач Никодим Виговський у своєму позові до релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору просить визнати недійсними рішення парафіяльних зборів від 18.12.2018 року та від 06.02.2019 року, коли офіційно було вирішено перейти до ПЦУ та внести зміни до Статуту (які позивач також хоче визнати недійсними).

І хоча у листопаді Вінницький міський суд закрив це провадження, бо суди не уповноважені вирішувати питання, пов’язані зі зміною канонічної підлеглості релігійної організації, Никодим Виговський вирішив оскаржити ухвалу суду.

А поки тривають судові баталії на Вінниччині, у щорічному виданні Константинопольської церкви Українська православна церква названа 15-ю церквою у списку автокефальних церков. І колишній Митрополит Київський і всієї України Онуфрій (Березовський) вже не згаданий з таким титулом у цьому виданні. Натомість весь єпископат названий із прив’язкою до місцеперебування того чи іншого ієрарха РПЦвУ. Наприклад: «Онуфрій, митрополит у Києві». Позбавлення єпископського титулу позбавляє і священнодіяти на території іншої церкви, адже, згідно з православними канонами, в одній єпархії може бути лише один єпископ, а не два чи більше.

Соломія КАЛЮЖКО