Очевидно розібратися з реальними цінами на українські енергоносії вже не зможе ніхто. Нинішня влада хвалиться, що здешевила газ за рахунок якоїсь формули.

То виходить, що попередники через некомпетентність чи зговір просто накручували ціну? І просто взули громадян на мільярди? Виходить, що всі наші спроби розібратися зі схемами типу «Роттердам +» так і залишаться нез’ясованими? І хто встиг хапнути — той молодець? Більше того, на зміну їм прийдуть інші діячі, зі ще вишуканішими способами узаконеного вилучення грошових знаків у населення?

Залишається лише порадіти за прибутковий енергобізнес пана Ахметова і за його успішні інвестиції в нерухомість на французькому узбережжі Середземного моря. І якщо раптом припустити, що ця розкішна вілла бельгійського короля вартістю 200 мільйонів євро куплена нашим некоронованим королем за «роттердамські заробітки», то чому на законослухняних і довірливих громадянах не заробити на монарший палац в Брюсселі? Суспільство уже кипить від нових платежів та зборів (нових поборів) у вигляді платіжок за транспортування електрики, газу, води. Обслуговування лічильників, «привітні посмішки газовиків»…

І ніхто ні з ким не церемониться. Заборгував 300 гривень — приїхали і відрізали від мережі. Але ж попри всі наші сподівання конституційна рівність в Україні так і залишається поняттям особливо вибірковим. Як вам така новина, що тим часом АМКУ проти скасування пільги для компанії Ахметова в 1 мільярд на рік. Антимонопольний комітет відмовився погодити проєкт постанови НКРЕКП «Про затвердження змін до Кодексу Систем передачі», який був спрямований на ліквідацію пільги для експортерів електроенергії.

Йдеться про ліквідацію пільги, яка виникла завдяки НКРЕКП попереднього скликання. При запуску ринку електроенергії 1 липня 2019 року Нацкомісія «забула» записати в правила обов’язок експортерів платити тариф «Укренерго». Тому за другу половину минулого року компанія «Д. Трейдінг» з групи ДТЕК не заплатила «Укренерго» 544,48 млн грн. Схоже, що тишком-нишком цей мільярд уже збираються перекласти на плечі споживачів. Цікаво, що раніше голова АМКУ одноосібно погоджував подібні проєкти регуляторних актів інших відомств. Зокрема у 2016 році він особисто погодив проєкт рішення НКРЕКП №289, яким було впроваджено так звану формулу «Роттердам+» на користь групи Ахметова.

У дусі красивих декларацій нової влади на цей раз очільник комітету не став особисто погоджувати документ, який змушував групу Ахметова платити державній компанії. Натомість проєкт було винесено на голосування всього складу АМКУ. У ході обговорення представники НКРЕКП та Мінекоенерго висловились за те, щоб експортери електроенергії платили цей тариф. Проти виступили представники самої ДТЕК, а також два народні депутати, передвиборчу кампанію яких, як кажуть інсайдери, фінансувала компанія «ДТЕК». Також проти цієї плати виступила представниця «Енергоатому».

Заробляти на злиднях вважається огидним у цивілізованому світі, але це, на жаль, не про нас. Якщо слуга народу нардеп Брагар публічно радить пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комунальні послуги, то треба чекати, що скоро порадять продати останні штани. Або ж самі прийдуть і заберуть. Коротше, як не крути, а вже треба йти у магазин за жовтим жилетом, інакше продамо і собак, і котів, і канарейок, але все одно не заробимо на комуналку.

Анатолій Петраченко,
вінничанин