Резонансна аварія сталась неподалік села Бугаків Немирівського району. Того зимового ранку 20-річний громадянин Ізраїлю за кермом «Ауді», реєстраційний номерний знак Королівства Великобританії, виїхав на зустрічну смугу руху та зіткнувся з ВАЗ.

Відтак вітчизняне авто відкинуло й розвернуло. Воно зі­штовхнулося з «Мерседесом», що рухався у попутному напрямку, у бік Немирова. Шестеро травмованих пасажирів цих машин потрапили до лікарні, а 64-річний водій ВАЗ, який родом із села Кароліна, загинув на місці ДТП. Сам винуватець Ор Нерія не зміг пояснити, чому він порушив правила дорожнього руху, відомо, що автомобілем він керував на законних правах й разом із знайомими їхав з Єрусалима у Брацлав. У рідній країні працюючий на посаді водія фірми «Urikan».

Після відкриття кримінального провадження Вінницький міський суд обирав міру запобіжного заходу. Прокурор просив обрати підозрюваному тримання під вартою. Двоє захисників іноземця не заперечували, однак просили визначити розмір застави як альтернативу. Зрештою, суддя В. Гриневич відправив кермувальника до 16 березня у СІЗО. Останній не погодився та подав апеляцію. Засідання відбулось 29 січня, підтримати 20-річного громадянина Ізраїлю прийшли вінницький рабин, однодумці та перекладач. Вони зазначили, що на даний час у підозрюваного немає місця проживання на території України, однак у Вінниці проживають громадяни держави Ізраїль, які готові надати житло.

– Мій підзахисний – релігійний турист. Не судимий. Йому 20 років, а його батьку – 72. У сім’ї восьмеро дітей. На батьківщині його родичі збирають гроші, аби відшкодувати потерпілим завдану шкоду, — заявила на засіданні адвокат підозрюваного Наталія Костик. — Злочин скоїв із необережності. Вину визнав, у вчиненому розкаюється.

Захисниця просила суд визначити заставу від 20 до 80 розмірів прожиткового мі­німуму для працездатних осіб. На думку ж прокурора, підозрюваний може переховуватися від слідства й суду, бо – громадянин іншої держави. Однак Наталія Костик заявила, що доказів цього сторона обвинувачення не надала. Зрештою, Вінницький апеляційний суд задовольнив скарги захисників громадянина Ізраїлю й водночас скасував ухвалу міського суду, якою щодо іноземця обрано тримання під вартою без застави. Було постановлено нове рішення: обрати тримання під вартою, але одночасно визначити 105 тисяч 100 гривень застави.

Якщо 20-річний Ор Нерія сплатить ці кошти, він матиме низку обов’язків: зокрема, з’являтися за викликом до суду, слідчого чи прокуратури, здати свій паспорт на зберігання відповідним органам, повідомляти про зміну місця проживання, не залишати своє тимчасове помешкання.

Віталіна Володимирова