Майже за сценарієм детективу проходила звітно-виборна конференція Вінницької обласної організації «Батьківщини». Бо навіть більшість опитаних членів бюро не знала, що відбудуться вибори нового голови із єдиною кандидатурою – нині вінницького нардепа від «Батьківщини» Олега Мейдича.

Людмила Щербаківська прозвітувала про більш як 10 років своєї роботи і раптом повідомила, що йде на підвищення в ЦК на посаду куратора виборчкомів Західного регіону.

А потім представник ЦК озвучив на конференції про те, що є кандидатура на голову. Це нардеп Олег Мейдич. І його особисто просить підтримати Юлія Тимошенко. І далі без обговорень, пропозицій – відкрите голосування. Та не всі підтримали цю кандидатуру.

– Мої переконання такі – головою партії має бути людина із бездоганною репутацією, яка має авторитет серед людей. Я не голосувала за Мейдича, бо як журналіст знаю багато чого… Як депутат, яка на попередніх виборах до облради набрала по округу майже 50% голосів у умовах поголовного БПП без гречкосійства, зібрала команду авторитетних людей, я не розумію, коли здобувають перемогу за окорочки, кури, піци, торти, – заявила делегат конференції, депутат Тетяна Редько.

Бо це не лише протизаконні дії, але й небезпечні для держави, бо, створивши сітки лохократів, які готові купитись, ми в одну мить піднесемо Україну на тарілці Путіну. Бо в якусь мить саме окупант зможе дати більше за всіх і піци, і курей, і навіть грошей… Але лише раз! І — прощай, країно!

До редакції були десятки листів із сіл, коли люди жалілись, що під час виборів їм молокозаводи підняли ціни, а потім опустили…

– Я за чесні перемоги і буду боротись разом із колегами як журналіст «33-го каналу» і громадянин країни, щоб жодна політична сила не застосовувала підкупу на виборах, які нас чекають. Перемагати треба чесно.

– Не могла голосувати за чи проти, бо я не делегат конференції, а запрошена, – ділиться Наталя Солейко, яка йшла на вибори в 2012 році від «Батьківщини» і за багатьма висновками тоді здобула перемогу до ВР у Вінниці. – Але я із великим подивуванням впізнала в Мейдичі чоловіка з іншим прізвищем. Тоді він був Погорельським і проходив по справі щодо погромів виборчої комісії, які зашкодили моїй перемозі! Є відеофакти… Здається, він навіть був у бігах. Як він міг потрапити в наші ряди та ще й депутати? Не розумію.

Напевно, тому багато ЗМІ одразу вибухнули шквалом подробиць біографії нового очільника «Батьківщини», згадали не лише про зміну прізвища, але й те, що міліцейські високопосадовці, зокрема генерал Дремлюга, згадували кримінального авторитета Монгола поряд із цим прізвищем, коли пі­дозрювали в незаконному зберіганні зброї та розбої.

– Це мінус для Він­ницької «Батьківщини», – прогнозують одні. – Якщо не стане курей, піц і ґешефтів із молоком – буде провал виборів, – почали прогнозувати по­літ­технологи.

Але голова Погребищенської районної ра­ди Сер­гій Волинський має іншу думку:

– Нам дуже комфортно було працювати разом із Олегом Мейдичем на виборах. Вірю, що «Батьківщина» здобуде із ним значні перемоги.

– І я підтримую кандидатуру Мейдича, тому що на виборах ми теж показали найкращий результат, – заявив голова Іл­лінецької районної «Батьківщини» Леонід Змієвець.

До цього на посаду голови міської «Батьківщини» вибрали соратника нардепа О.Мейдича і бізнеспартнера Анатолія Ткача. І саме такий щільний захват цією командою «Батьківщини» пов’язують із походом на взяття Вінниччини і її ОТГ власником “Нашої Ряби” Косюком.

Плани у новообраного голови амбітні:

– Ми налаштовані взяти 51 відсоток голосів на Вінниччині і поставити свого голову облради – саме це ми пообіцяли Юлії Тимошенко, – запевнили делегатів новообраний голова і Людмила Щербаківська.

– Тимошенко, напевно, віддала Косюку Вінниччину на ці вибори. Адже, кажуть, що саме за допомогою «Нашої Ряби» Мейдич став нардепом. У її фракції він єдиний мажоритарник. І якщо вийде – не буде фракції, – розмірковують по­літ­експерти. – Але виграє чи програє Вінниччина від такого подарунка – побачимо разом. А тим часом Григорій Зозуля, керівник обласного УКРОП, повідомив, що, на його думку, обидві конференції були незаконними, бо у них брали участь делегати – члени партії УКРОП. Один із них увій­шов навіть у бюро…

Юлія Іванюк