Бо 13 лютого на перемовини до мера міста Сергія Моргунова в компанії із нардепом від “Слуг” Максимом Пашковським прийшли інвестори одразу 4 проблемних новобудов. І одразу окремі “деятелі” хотіли видали із робочої наради пресу! Казали, “Щоб журналісти не робили шоу…” І це в той час коли під вікнами мерії натовп на спорті палили шини, фаєри і кричав “Ганьба” із розкиданням фейкових доларів корупції. Так хто сьогодні робив шоу? Явно не “Європейський квартал” чи ЗМІ!

Втім, виходити із такої зустрічі ніхто з журналістів не збирався і присутніми довелось спілкуватись навіть у прямому ефірі, який вів 33kanal.com

Отже на зустріч з міським головою Сергієм Моргуновим прийшов нардеп Максим Пашковський та 4 групи від інвесторів ЖБК.

І народний обранець одразу почав “качати права” на камеру своєї помічниці та казати всім, хто і що має робити із цією кризою…

Втім, головними на цій зустрічі в стінах міськради були вже ж вінничани, які вклали свої гроші в проблемні “квартали”… І тому кожен говорив про проблематику свого житла. А народного депутата люди просили не політизувати їхню тему.

І одразу стало зрозуміло, до кого у ініціативної групи із “Єврокварталу” претензії — до забудовниці, яка нині не з’являється на свій об’єкт! Тому розпочато слідство поліцією і однозначно будуть суди.

По “Рів’єрі” стоїть мільйонне питання підключення будинків до газових мереж…

По “Єврокварталу” така ж тема із добудовою і електропостачанням.

Мер міста Сергій Моргунов, що виступив тут не арбітром, а модератором зустрічі, явно знаходиться в темі та був готовий до конкретних питань по кожному “кварталу”…

Проте така історія не задовольнила нардепа Пашковського, який мінімум тричі казав про “відповідальність саме міської

влади за всі ці проблеми між інвесторами, підрядниками, приватними компаніями та монополістами на газо-, водо- і електропостачання… Мовляв, 4 роки є проблема із “Європейським кварталом”, а ви нічого з цим не робите…

– Пропоную Вам взяти цю ситуацію під свій особистий контроль. Бо у Вас найбільший авторитет у Вінниці. За Вас проголосували люди і по кожному проблемному ЖБК треба організувати зустріч широкого формату за участю газовиків, водоканалу та енергетиків, – запропонував сьогодні народний депутат Пашковський.

Втім, виявилось, що тільки по “Єврокварталу” в міській раді за останній час відбулося вже понад 15 зустрічей та нарад… І тема добудови рухається, але 5 лютого була спроба викрасти 24 квартири в Могилеві-Подільському… А це 12 мільйонів коштів для добудови цього об’єкту… І тут же за шахрая, який оформляв ці документи, приїхали заступитись а-ля журналісти із Києва і спортсмени одного із клубів Вінниці. До речі, ті самі спортивні хлопці сьогодні стояли під мерією і палили фаєри! Співпадіння? Не думаю!

– Пане народний депутат, ми з вами домовлялися про конструктивну зустріч: без політики та популізму. А ви зараз саме цим і займаєтеся, – сказав представник ініціативної групи інвесторів 11-ї секції Єврокварталу. А Юлія Приймак із “Резінвесту” відкрито сказала, що мітинг під вікнами міськради явно пахне “замовним” протестом та дискредитує постраждалих інвесторів.

– Хто ці люди? Хто їх привів? Чого вони вимагають? Ми до них не маємо жодного стосунку. Ви казали, що також не маєте до них стосунку, пане народний депутат, однак ми бачили, як ви спілкувалися з організатором цього мітингу прямо під час цієї акції., – запитала Приймак.

На це Серігй Моргунов відповів, що поліція вже займається молодиками в масках із плакатами. Бо ця тусовка не просто так опинилися тут…

І певною сенсацією цієї зустрічі стала заява мера Вінниці, яка явно поламала сценарій команди Пашковського і загалом мітингарів під мерією.

– Ми не арбітри в цій історії. І не судді..

Бо у випадку із Європейським кварталом міська рада – також є потерпілою стороною! – заявив

міський голова Сергій Моргунов. – Бо забудовник серед іншого не виконав і соціальні зобов’язання перед містом. І це перш за все стосується побудови дитячого садочку. Тому бути арбітром в цій ситуації для міськради не є справедливим з юридичної точки зору, тому що ми також потерпілі. Тому Ви, як народний депутат маєте бажання долучитися до процесу, то ми будемо лише раді, адже робота народного депутата не обмежується лише округом. Я звернуся до Вас, аби Ви підготували відповідний законопроект, який захищав би інвесторів від подібних ситуацій. Зокрема можна застосувати польський досвід, коли забудовник гарантує виконання зобов’язань через відповідні фонди гарантування.

Якщо ми хочемо вивести це питання в конструктив, то наразі нам потрібно дочекатися двох речей: до яких висновків прийде слідство, а також що вирішить господарський суд. А тоді ми вже зможемо вирішувати, яким чином ми будемо добудовувати садочок, добудовувати підстанцію. Я і так все це тримаю на контролі, тому що йдеться про соціальну інфраструктуру, – зазначив міський голова.

Таку ж позицію підтримали профільні заступники міського голови, присутні на зустрічі, і самі інвестори.

– Ми провели понад 15 зустрічей і на кожну запрошували облгаз, обленерго. У 18-19 році пробували напрацювати нормальну робочу схему. Але головним питанням було дофінансування тих чи інших проектів. Наприкінці 2018-го ми зрозуміли з інвесторами, що консультації наші дійшли до того рівня, що їх подальший розгляд і з’ясування потрібно переносити в судову площину. Питання тільки в тому, що в кожному з цих проектів є певна група проблем: це стосується “Рів’єри”, “Резиденції”, “Європейського кварталу”, клубних будинків. По кожному ми знаємо проблематику. Змішувати це в одну робочу групу не потрібно, бо це буде деструктив. Потрібно продовжувати роботу в цьому напрямку, – підсумував заступник мера Сергій Матусяк.

А інший заступник міського голови Сергій Тимощук додав, що такими “чоруншними” мітингами під мерією новобудовам у Вінниці та місту загалом не додасться позитивного іміджу…

І за годину після закінчення мітингу та наради у мера головний слідчий поліції Вінницької області заявив, що “серед учасників сьогоднішнього мітингу помічені протестувальники – члени спортивного клубу, які 6 лютого пікетували обласну поліцію з вимогою звільнити з-під варти Дмитра К., якого затримали 5 лютого під час замаху на заволодіння 24-ма квартирами в Могилеві-Подільському. А ще від потерпілих в “Європейському кварталі” поліція вже має більше 150 заяв і тому відкрито відповідне кримінальне провадження. Поліція заявила, що розглядає подібні вуличні акції як тиск на слідство.

Далі буде…

Зустріч по Європейському кварталу та інших проблемних новобудовах у мера Вінниці Сергія Моргунова за участі народного депутата України Максима Пашковського…Трасляція 33kanal.com

Posted by Roman Kowalski on Thursday, February 13, 2020