Тому у нас вихідний. Школи, садочки й університети та багато закладів закриті., – написала у своєму Фейсбуку Татіана. – По можливості, люди йдуть до храму, де знаходяться мощі Святого.

Саме 14 лютого 273 року, в 97 літ, священник Валентин Інтерамський був закатований за віру Христову!

Нагадаємо, що Терні (італ. Terni) — місто та муніципалітет в Італії, у регіоні Умбрія, столиця провінції Терні. Населення — 112 133 особи (2014). І щорічний фестиваль відбувається тут 14 лютого. Покровитель міста — San Valentino.

Терні розташоване на відстані близько 80 км на північ від Рима, 65 км на південь від Перуджі.

В путівниках пишуть, що на батьківщині Святого Валентина Свято 14 лютого набуває особливого розмаху і має неповторну чарівність.

Хоча католицька церква і не визнає День святого Валентина офіційно, сьогодні мало яке свято в честь святого може зрівнятися з ним по популярності. Для мільйонів молодих людей головний атрибут фестивалю – листівка-валентинка у формі серця з освідченням у коханні – став самим впізнанним романтичним символом в світі. З усіх міст Італії, де кожне 14 лютого відзначають День святого Валентина, найбільший інтерес викликає Умбрійськая місто Терні, де народився, жив і був похований головний «винуватець» торжества.

Мало хто знає, але День святого Валентина зародився задовго до загального прийняття християнства в Римській імперії. Його коріння сягають древньому язичницького свята родючості Луперкалії, який послідовники бога Фавна проводили 15 лютого біля підніжжя Палатинского пагорба, де легендарна вовчиця вигодувала двох братів-засновників Риму. У 496 році Папа Геласій I «переробив» фривольний торжество в християнське свято на честь священномученика Валентина Інтерамнскій – єпископа і святого покровителя рідного міста Інтерамна, сьогодні носить ім’я Терні.

Земляки святого Валентина починають свято на його честь задовго до заповітного дня. Протягом усього лютого в Терні проходить серія тематичних виставок, концертів, спортивних змагань, походів, уявлень і інших масових заходів. Свого піку торжества, як і належить, досягають 14 лютого, а їх центром стає міська базиліка, де зберігаються мощі святого Валентина. В день свята сотні пар приходять сюди, щоб відстояти урочисту службу, після якої вони приносять клятву вірності в незримому присутності захисника всіх щиро люблячих сердець і отримують благословення священика.

До Терні можна дістатися поїздом з Риму приблизно за півтори години.