Справжнім шоком для жителів майбутньої Самгородоцької ОТГ стала новина про те, що без жодного обговорення з представниками районної та міської влади на засідання Мінрегіону було внесено пропозицію про формування трьох об’єд­наних громад замість 4-х, які були затверджені комісією, а згодом і сесією обласної ради.

Люди проти приєднання до Козятина, адже впевнені, що через це зможуть втратити школи, садочки, робочі місця. Саме тому 8 лютого сотні жителів Самгородка зібрались у будинку культури для обговорення цього питання.

До складу Самгородоцької ОТГ мають увійти такі села: Вівсяники, Муховата, Збараж, Лозівка, Красне, Коритувата, Воскодавинці, Сошанськ, Зозулинці, Дубові Махаринці, Широка Гребля, Михайлин, Йосипівка, Миколаївка, Лопатин та Великий Степ. Кількість жителів близько 10000 чоловік. Щодо економічних показників, то Самгородоцька ОТГ має коефіцієнт економічної спроможності 3,9% при середньообласному 4,2%. На цю кількість населення на сьогоднішній день функціонує 7 шкіл 1-3 ступенів.

– Соціально-економічні показники Самгородоцької ОТГ після ряду змін та нововведень дають всі можливості для розвитку і економічного зростання цієї об’єднаної громади, – кажуть люди. – Натомість посадовці з Вінницької ОДА спробували внести зміни до перспективного плану об’єднання територіальних громад Козятинського району, в їхніх пропозиціях у села Самгородок ліквідовувалася можливість створення власної ОТГ. Нас просто вирішили об’єднати з містом Козятин. Але активізувалися небайдужі мешканці та частина депутатського корпусу. До речі, сільський голова Микола Чернипко проігнорував збори, як і деякі депутати. Зате на зборах був присутній голова Зозулинецької територіальної громади, який чітко зазначив, що він готовий до об’єд­нання навколо Самгородка.

Понад 300 людей проголосували проти приєднання Самгородка до Козятина та про термінове скликання сесії сільської ради.

– Звісно, сьогодні з’являється цілий ряд приводів та лобістів приєднати Самгородок до Козятина, і їх можна зрозу­мі­ти, – заявив перед громадою колишній голова Козятинської РДА та мешканець села Олег Оркуша. – Ніхто не має права діяти всупереч громаді. І те, що Самгородок досі не став центром ОТГ – це питання до сільського голови, саме він і є головним гальмівником цього процесу. Адже не секрет, що село Воскодавинці декілька разів просилося до нас і отримувало відмову саме від пана Чернипка.

Маю переконання, що Самгородок відстоїть своє право на об’єднання як суб’єкт.

Вікторія Снігур