Протестувальники з Бара, Шаргорода, Немирова приїхали автобусами та повстали через плани закриття кількох відділень у їхніх районних лікарнях, вимагали їх включити у список опорних!

Під стінами люди скандували «Не знищуйте нашу лікарню» та тримали у руках плакати «Бар не село і нам потрібна ЦРЛ», «Владо, не вбивай Шаргородську лікарню — 564 тисячі життів». Одному із мітингарів навіть стало зле й він втратив свідомість, але йому вчасно надали допомогу, від госпіталізації він відмовився. Після того люди рушили на проїжджу частину і на деякий час заблокували рух транспорту.

– У жовтні 2019 року була створена робоча група з питань розгляду проєктів мереж опорних закладів охорони здоров’я. Десь через місяць вона провела засідання і склала протокол, в якому і був визначений перелік опорних закладів, до якого, як відомо, наші лікарні не потрапили. Тому цілком можливо, що вони будуть позбавлені державного фінансування, а відтак якість надання медичних послуг там значно погіршиться. В такому разі в ургентних випадках мешканцям цих населених пунктів доведеться їхати до значно більш віддалених медичних закладів. Цілком можливо, що втрачатимемо дорогоцінний час і люди помиратимуть. Крім того, ніхто не врахував стан дорожнього покриття. Складається враження, що список опорних лікарень складали незрозуміло як, адже наші заклади мають високі бали і за рейтингом у першій п’ятірці. Ми вирішили, що будемо до останнього відстоювати заклади. Готові навіть лягти на колії, бо втрачати нема що! Не може бути таке знущання, щоб центр Вінниччини не був покритий опорними лікарнями.

Обурена діями посадовців і депутатка Федорівської сіль­ської ради Ірина Сівірінська.

– Я на мітингу, бо хочу підтримати та захистити земляків-шаргородців. Адже у нашому районі багато багатодітних сімей, людей похилого віку, молоді, всі тривожаться за своє майбутнє. Ще восени ЦРЛ була у списку найкращих, а вже 15 січня ми дізнались, що її виключили із опорних. Була проведена сесія районної ради, де підтримане звернення до департаменту охорони здоров’я про можливість повернути заклад до опорних. Але чомусь наші прохання нехтуються. Сподіваємось, що влада нас почує!

За годину частину людей запросили всередину, де із ними поспілкувалась директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович. Вона запевнила, що закривати лікарні, які не отримали статусу опорних, ніхто не буде. А ті 10, які є в списку, будуть навантажені екстреною медичною допомогою. Решта надаватимуть планові медичні послуги.

«Опорні лікарні будуть формуватись до кінця 2020 року. Якщо вони за цей час не дійдуть до того рівня вимог, які прописані і всі їх знають та бачили, в кінці року може бути зміна. Одні лікарні заберуть зі списку опорних і, за пропозицією області, туди можуть потрапити інші».

Така відповідь людей не задовольнила, але все ж це дало результат, бо вже наступного дня Барській ЦРЛ з області надали дозвіл для підписання договорів з НСЗУ. Керівництво закладу запевняє, що вкладається в поставлений термін і встигнуть до 28 лютого укласти угоду. На рахунок надання статусу «опорності», то 24 лютого у Вінниці відбудеться засідання головних лікарів області спільно з представниками ДОЗ та МОЗ, і, можливо, тоді з’явиться офіційна інформація щодо подальшої долі даних медичних закладів.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка