– «33-й канал» вже 10 років з року в рік шукає ці маленькі діамантики на нашій рідній Вінниччині. І конкурс «Краща коса», заснований газетою, стає все популярнішим і розширює свої межі та географію. А це говорить про те, що волосся є окрасою української жінки. Руса коса до пояса, перевита стрічкою, стала символом усього красивого, автентичного, українського. Змінювались епохи і мода — але гарне, виплекане волосся жінки пережило все, — звернулась до присутніх співзасновниця медіакорпорації «33-й канал», заслужений журналіст України та депутат обласної ради Тетяна Редько.

Цього дня зала театру ляльок розцвіла усмішками, українським вбранням і головне — розкішним довгим волоссям, яке прикрашало учасниць конкурсу «Найкраща коса». І з всіх районів області з’їхались близько сотні дівчат та жінок, які з любов’ю плекали свої розкішні коси. Одна з учасниць завітала до нас аж з міста Калуш Івано-Франківської області, здолавши 400 кілометрів. З’ясувалось, що навіть на Прикарпатті про наш чудовий конкурс та газету «33-й канал» добре знають. Вік учасниць не обмежувався, жартома казали, що від 3 до 103 років. Більшість дітей приїхала з батьками, географія — найвіддаленіші райони області: від Ямпільського до Бершадського, Гайсинського, Хмільницького, Кали­нівський взагалі побив рекорди, як і Він­ницький та саме місто… Були представники всіх районів. Приємно, що дорослі і діти відзначали святкову та урочисту атмосферу конкурсу, високий рівень організації.

Фіналісти «найкращої коси» від «33-го»

Оцінювали красунь у шести номінаціях — дошколярики, учні молодших класів, старшокласники та студенти, від 22 років, кому за 30 років та «золотий вік». Всього було понад 100 учасників, з них обрали фіналістів. Ними стали Анже­ліка Андріїшина, Ольга Нідзельська, Анастасія Росінська, Аня Штанько, Софія Гвоздецька, Вероніка Ткачук, Діана Шкрабалюк, Вікторія Гурська, Анюта Ковальчук, Алла Савіцька, Софія Серветенко, Світлана Козлюк, Леся Бондар, Ліза Брезденюк, Дар’я Шинкаренко, Таня Бойко, Надія Бринда, Маргарита Юкало, Олександра Воронко, Вікторія Росінська, Лілія Болюбаш, Ганна Радзієвська, Катерина Салига, Тамара Муць, Тетяна Моряк, Тетяна Кудоліна, Ганна Сухоставська та Дар’я Корнєєва.

Після цього від­бувся суперфінал із 18 учасниць. Кожна із них розповідала про себе, свої захоплення та ділилась секретами розкішної коси. Суддям було дуже складно з такої кількості красунь обрати переможців, але зрештою третє місце посіли Ольга Нідзельська, Тамара Муць, Лілія Болюбаш, Леся Бондар, Алла Савіцька і Олександра Воронко. Друге місце у Вікторії Росінської, Маргарити Юкало, Анни Штанько, Анастасії Росінської, Анжеліки Андріїшиної. Перші місця посіли Ліза Брезденюк, Надія Бринда, Тетяна Бойко, Уляна Бегас, Софія Серветенко, Дар’я Шинкаренко та Анюта Ковальчук.

Кожна учасниця отримала диплом і премію

Не стримував емоцій захвату і заступник міського голови Сергія Моргунова Анд­рій Очеретний:

– Вінницькі та загалом українські жінки та дівчата – най­кращі в світі. А коси, які сьогодні ми бачимо — це тому під­твердження, і вони доповнюють красу українок. Тому я хотів би всіх учасниць сьогодні привітати від імені мера Сергія Моргунова, від міської ради в цілому з класним конкурсом, започаткованим «33-м каналом» уже десять років. Я так розумію, що з кожним роком він додає впевненості тим учасницям, які беруть у ньому участь та приїздять з різних куточків області. Спо­діваюсь, що сьогоднішні подарунки у вигляді грошових премій допоможуть підтримувати ту красу якнайдовше. А ми у місті Вінниці будемо намагатись ство­рювати умови, щоб місто залишалось найкращим в Україні. Бо у грудні Вінниця вп’яте поспіль стала найкомфортнішим містом в Україні, й ми будемо цю планку тримати надалі.

Від красунь захоплювало дух!

Геннадій Мазур, голова бюджетної ко­місії облради:

– Це неймовірні відчуття! Я із великим задоволенням відгукнувся на пропозицію підтримати цей популярний конкурс. Спасибі найтиражнішій газеті, яка його проводить, спасибі батькам, які підтримують своїх дітей, учасницям. «33-й» вчергове об’єд­нав усі найвіддаленіші села і райони області. Я неймовірно вражений побаченим! Українські жінки дійсно найкрасивіші у світі.

Маргарита Юкало з Липовця захоплюється журналістикою

Людмила Савицька, доцент ВНТІ, кафедра обчислювальної техніки, доктор тех­нічних наук:

– Ці коси — справжнє диво! Я дуже вражена конкурсом і кожною фіналісткою. Бо «33-й канал» дуже правильно зібрав всю красу на одній сцені! І так показав усій Україні та світу справжній скарб! Дуже важко було обрати найкращих, бо щоб дівчина, кожна жінка, яка має такі коси, зберегла ще від народження таку красу – це фантастика! Ви ж бачили реакцію залу та рідних на кожен виступ… Вважаю, що такий конкурс — це найкраща популяризація краси і національних традицій По­ділля!

Начальник управління пе­ріодики «Укрпошти» Світлана Федорова:

– Хто з нас не милувався довгою дівочою косою! Вона викликає захоплення в усіх. Закосиченими українками світ милувався завжди. Коса виховує у дівчат почуття моральної чистоти, правил етичної й естетичної поведінки, відновлює народні звичаї. Коса дівоча — краса дівоча, її честь.

Конкурс судило високоповажне журі: начальник департаменту інформаційної політики Вінницької міськради Аліса Мисловська, начальник управління періодики «Укрпошти» Світлана Федорова, доцент Вінницького політеху, кандидат технічних наук Людмила Савицька, юрист, представник юридичної фірми «Якименко і партнери», яка вже багато років співпрацює із «33-м», Юлія Якименко, представники «33-го» Людмила Поліщук та Роман Ковальський.

Завжди пам’ятайте, що коса — це дівоча краса! Тож не даймо зникнути цій чарівній красі! Подбаймо, щоб українські красуні завжди мали свою оригінальну особливість: довгу косу – українську красу.

Порадували призи, нагороди, виступи артистів театру ляльок, юних співаків та танцюристів.

Популярний конкурс під­тримала обласна та міська влада, зокрема міський голова Сергій Моргунов, заступник голови ОДА Наталія Заболотна, «Укрпошта» в особі Світлани Федорової, депутат Вінницької облради Геннадій Мазур, доктор наук, голова бюджетної комісії, депутат міськради Олександр Дан, бізнесмени Сергій Кармаліта та його родина, клініка лікаря-нарколога Олександра Ковальчука.

Газета «33-й канал» провела конкурс «Найкраща коса Він­ниччини» разом із Вінницьким обласним академічним театром ляльок. Домовились і надалі разом популяризувати оновлений театр та проводити заходи, які виховують патріотизм, любов до української культури та традицій. Інформаційними спонсорами конкурсу стали телеканал «Віта», «Вінниця інфо», газета «Місто», газета «День», ТРК «Вінниччина».

Ми не прощаємось, адже конкурс «Краща коса» продовжується.

Фото та відео Сергія Хіміча та Олексія Бойка

Зображення клікабельні.