Це рішення може доленосно вплинути на затяжний конфлікт навколо підприємства і громади Тростянця. Адже дотепер ні ВінОДА, ні народні депутати чи акції протесту людей не могли зупинити це виробництво… Бо весь Тростянець знає, що на заводі «засіли високі погони».

– Колегія суддів 7ААС розглянула апеляційну скаргу департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА у справі за адміністративним позовом департаменту до ДП «Тростянецький спиртовий завод» про анулювання дозволу, — це повідомляє пресслужба 7ААС.

«Оскаржуваний дозвіл був виданий на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Однак через погіршення екологічної ситуації, яка склалась на території Тростянецької селищної ради у результаті діяльності ДП «Тростянецький спиртовий завод», виникла потреба в анулюванні вказаного дозволу», – йдеться в повідомленні 7ААС.

Нагадаємо, на початку лютого на Вінниччині розпочали позапланову перевірку державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод», де чомусь працює приватний інвес­тор…

Минулого року конфлікт у Тростянці навколо спиртзаводу і його викидів гримів на всю Україну. Громада мітингувала і вимагала зупинити екологічну катастрофу в райцентрі. Бо відходи спиртовики скидають на спеціальні поля, і повітря в Тростянці пахне нестерпним смородом. Крім того, відходами знищили територію навколо пам’ятника загиблим євреям, що викликало резонанс і серед єврейської общини!

Цікаво, що навколо поновлення роботи Тростянецького спиртового заводу у 2015 році досі є кілька загадкових версій…

Завод мав би стояти, але працює. Громада скаржилась всім, навіть тодішньому губернатору-земляку Валерію Коровію. Але виробництво працювало, неприємні запахи накривали райцентр, і всі перевіряючі лише розводили руками… Нині 7-й суд у Вінниці прийняв жорстке рішення. Але чи збереже воно здоров’я людей та зупинить екокатастрофу ра­йонного масштабу?..

Сергій Годун