«Сіємо майбутнє разом!» — цей короткий девіз влучно передає суть діяльності ТОВ «ТАС Агро Захід», який працює на 20 тис. га родючих земель у Вінницькому, Липовецькому, Калинівському, Погребищенському районах Вінницької області. Сім тисяч пайовиків із 21 села отримали від цього товариства 45 млн грн. за оренду землі у минулому році. Також у 2019 році господарство сплатило більше 77 млн грн. податків до бюджетів різних рівнів.

– Наше підприємство, як один із підрозділів, входить до складу потужного агрохолдингу «ТАС Агро» із загальним земельним банком понад 80 тис. га, який працює у багатьох областях України. І, за українськими мірками, досить міцно стоїть на ногах навіть у нинішні непрості часи, — відзначив Ігор Смаль, директор ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД». — Якщо коротко, то ми займаємось сільськогосподарським виробництвом, вирощуємо зернові та технічні культури, утримуємо дві ферми ВРХ, маємо два елеватори на 150 тис. т одноразового приймання зернових культур. На вінницьких землях досягли високої урожайності — збираємо кукурудзи 10,5 т/га, озимої пшениці 7,4 т/га, соняшнику 4 т/га, сої 2,7 т/га. Товариство перевершує середні показники по області і входить у трійку сільськогосподарських лідерів Вінниччини. Тримати високу планку нам допомагає ефективна організація праці, застосування новітніх технологій, оригінальних засобів захисту рослин, сучасного високоякісного насіння від іноземних компаній. А ще — великий парк сільгосптехніки світових брендів!

Просторо розкинувся центральний парк техніки на території офісу ТОВ «ТАС Агро Захід» у місті Липовець. Про його роботу розповів Володимир Новохацький, директор з виробництва:

– Маємо 5 тракторів «Кейс Манн-340» (з них два нових), плюс два потужних трактори «Кейс Манн-500», самохідний обприскувач «Міллер» 36 метрів і ще два обприскувачі — на відділках. Сьогодні повним ходом готуємось до посівної, перевіряємо сівалки, на 100% забезпечені паливно-мастильними матеріалами та запчастинами. Цими днями розкидачі міндобрив вже починають працювати на полях.

Володимир Новохацький

– Чи бережливо ваша компанія ставиться до грунтів?

– О, це питання номер один! — продовжив розмову Ігор Смаль. — Адже ми бажаємо утвердитись і працювати у Вінницькій області не роками, а десятиліттями! Для цього нам необхідні якісні чорноземи. По-перше, за технологічними картами дотримуємось оптимальної кіль­кості міндобрив, а ділянки біля ферм під­жив­люємо органікою. По-друге, на 20 тис. га робимо постійну сівозміну по підприємствах. Якщо на полі ріс соняшник, то знову на цьому полі він ростиме лише через 4 роки. На відміну від деяких «варварів» ми не сіємо кукурудзу по кукурудзі.

– Чи багато людей довірили вам свої земельні паї?

– У ТОВ «ТАС Агро Захід» — 7 тисяч пайовиків у 21 населеному пункті в тих районах, де ми працюємо. Розмір паїв — від 2,2 до 4 га. Орендна плата становить 12% від нормативної грошової оцінки паю, — виплачуємо як у грошовій, так і в натуральній формі, виходить в середньому близько 4 тис. грн./га. На загал у 2019-му наші пайовики отримали майже 45 млн грн., інколи за бажанням людей виплачуємо оренду авансом. Адже компанія може це дозволити. Минулого року господарствами кластеру сплачено більше 77 млн грн. податків до бюджетів різних рівнів. Сезонно у кластері працює до 600 осіб, середня зарплата майже 10 тис. грн., у механізаторів — а їх близько сотні — може сягати 30 тис. грн. в залежності від виробітку. Так що місцеві мешканці мають роботу, зарплату, конкурентну орендну плату, господарські послуги, а бюджети — всі належні платежі.

– Ігоре Вікторовичу, чи співпрацюєте ви з місцевими громадами? — запитую у Ігоря Смаля.

– Це пріоритетний і дуже серйозний напрямок нашої діяльності, де ми співпрацюємо із Благодійним фондом Сергія Тігіпка. У нас 21 село, і в кожному ми представлені! На початку року разом із представниками громади складаємо план — що конкретно треба зробити у селі? Виділяємо кошти і надаємо реальну підтримку школам, дитячим садочкам, ФАПам, релігійним громадам. На умовах співфінансування допомагаємо з ремонтом доріг, з освітленням, проведенням водогонів та ін. Купуємо ліки, медпрепарати, меблі, оргтехніку, плити, холодильники, спортінвентар, книги для бібліотек та багато іншого. Звичайно, підмінити собою державу ми не можемо, але протягом п’яти років лише Благодійний фонд інвестував у соціальну сферу громад більше 7 млн грн. За рахунок господарств взимку прогортаємо дороги, своїми автобусами доставляємо колективи художньої самодіяльності — на концерти, фестивалі тощо. Відзначаємо День села, перше вересня, Новий рік, інші свята. За графіком проводимо прийоми пайовиків, відповідаємо на їхні запитання. Ми постійно на зв’язку. І так працюємо в кожному селі! Селяни жартома називають агрохолдинг ТАС Агро «подушкою безпеки», бо якщо, Боже борони, неурожай чи засуха на Вінниччині, то нас підстрахують інші кластери з Київської, Чернігівської, Кіровоградської областей, банк, страхова компанія. І пайовики в будь-якому разі своє отримають! У нас вони захищені на від­міну від дрібних фермерів.

Для того щоб пересвідчитися, як проживають пайовики компанії, ми завітали до села Зозів (Липовецький район).

«Ми, пайовики ТОВ «ТАС Агро Захід», живемо із впевненістю у завтрашньому дні, бо компанія «ТАС Агро» щорічно своєчасно розраховується з орендодавцями високоякісним зерном. Якщо пайовик продовжує доровір оренди, то в натуральній формі отримує 1400 кг пшениці, 1400 кг кукурудзи і 1500 грн доплати. Хто забажає отримати гроші, то сума складатиме більше 12 тис.грн. після сплати податків. Також ми одержуємо компенсацію за обробіток присадибних ділянок. Пайовики, які бажають отримати орендну плату наперед, можуть це зробити у випадку складних сімейних обставин. Також родичам пайовика виплачуються кошти на поховання», — розповів пайовик с. Зозів Григорій Калінчук.

Григорій Калінчук, пайовик ТОВ «ТАС Агро Захід»

«Кожне звернення до господарства «ТАС Агро Захід» не залишається поза увагою: конкурентна орендна плата, чи допомогти з коштами на лікування, чи будівництво, чи на придбання нерухомості, чи сільськогосподарської техніки для обробітку присадибних ділянок. Я неодноразово зверталася до керівництва підприємства про забезпечення одиноких хворих пайовиків, в тому числі інвалідів різних категорій, найнеобхіднішими побутовими речами: постільною білизною, меблями та інше, і завжди одержувала підтримку», — розповіла голова Зозівської первинної організації ветеранів України, пайовик ТОВ «ТАС Агро Захід» Ганна Кучер.

Як господарство спільно з Благодійним фондом Сергія Тігіпка допомагають місцевим громадам

…Здрастуй, школо, дитинства колиско, білі стіни і вікна привітні. Я вклоняюсь тобі низько-низько, найрідніший куточок у світі!..

У першому класі Зозівської СЗОШ І-ІІІ ступенів у Липовецькому районі тепло і затишно. Є інтерактивна дошка, телевізор, ноутбук, флешка, принтер. Все, що треба, вчителька Наталя Ратушна миттєво роздруковує і навіть ламінує. Уроки надзвичайно цікаві, адже в них включаються фрагменти фільмів з Ютуба, малюнки, мультиплікації.

Першокласники із Зозова вчаться у НУШ

– Тепер наші першачки із Вербівки, Зозівки і Зозова дійсно відчувають, що вони вчаться у НУШ — Новій українській школі ХХІ століття, — відзначила Ольга Побережець, директор школи. — Щиро дякуємо Благодійному фонду Сергія Тігіпка за таку вагому підтримку.

Цю допомогу важко переоцінити, її видно на кожному кроці. Промислові електроплити і холодильники, витяжна вентиляція на кухні, 60 оновлених пластикових вікон — а двоповерхова школа стоїть «на семи вітрах» біля поля, захист вкрай потрібен!

– 175 наших учнів розвиваються і харчуються нормально. Школа вже не перший рік займає перше місце у районі по ЗНО з української мови, ми цим пишаємось. Але зважте, яку величезну користь приносять подаровані школі аграріями спортивні тренажери, інвентар і обладнання для гімнастичної зали! Спорт — це життя! Адже зараз діти мало рухаються, страждають від сколіозу, не можуть довго стояти — навіть шкільної лінійки не витримують! — зазначила Ольга Володимирівна. — Планів багато, і вони напряму пов’язані із нашими благодійниками із фонду Сергія Тігіпка. Життя йде, все змінюється… Ось коридори у нас довгі, темні, потрібно зробити освітлення з економними лампами. Хочемо обладнати кабінет інформатики. Одним словом, працюємо далі разом.

Повертаючись до Вінниці, ми завітали на ще одне підприємство компанії «ТАС Агро» у селі Михайлівка (Він­ницький район). Тут працює єдина у районі тваринницька молочнотоварна ферма.

Кошерне молоко з Михайлівки відправляється до Ізраїлю

До складу «ТАС Агро» входить і ТОВ СОП «Михайлівське» у с. Михайлівці Вінницького району. «Михайлівське» працює в селах Великі Крушлинці, Гуменне, Михайлівка і Олександрівка.

– В обробітку маємо 2500 га землі. А ще є молочно-тваринницька ферма, яка налічує 880 голів ВРХ — бичків і корів. Корови чорно-рябої української породи щодня дають по 20 л молока. В середньому з кожної дійної корови маємо 6,1 т молока за рік, — повідомив Віктор Латенко, заступник директора ТОВ СОП «Михайлівське».

Загалом минулого року «Михайлівське» отримало 1,5 млн грн. прибутку з ферм. І люди тут заробляють непогано — доярки в середньому по 11 тис. грн. на руки, механізатори — до 25 тис. грн. Ми є провідним роботодавцем у районі.

Дитсадочок «Пролісок» у Гуменному

Звичайно, головна мета господарського товариства — ведення прибуткової діяльності. Але соціальні турботи завжди серед першочергових завдань компанії «ТАС Агро» Ще у 1964 році збудували дитсадок «Пролісок» у с. Гуменному Вінницького райо­ну. Здавалось би, старенький? Та дійсність руйнує стереотипи. Нині садочок охайний, відремонтований, сяє свіжою фарбою. Радують око нові меблі, нове кухонне обладнання, новий ігровий майданчик у дворі.

Тихо-тихо, навшпиньки заглядаємо у дитячу спальню — бо потрапили якраз на тиху годину. Малеча спить у триярусних ліжечках, схожих на великі сходинки.

– Вісім таких ліжечок нам подарував Благодійний фонд Сергія Тігіпка. А ще — гарну електроплиту, пральну машину, витяжну вентиляцію на кухню, дві посудомийні машини, мебльові стінки, дитячі шафи, масажні килимки, спортінвентар, гірку, гойдалку і карусель для ігрового майданчика, — перераховувала Мирослава Терещенко, директор «Проліска». — Наші дітки ніколи не залишались без подарунків на Новий рік та інші свята. Товариство «Михайлівське» щодня безкоштовно привозить нам 5 л молока для дітей. Якщо потрібно кудись їхати, Ігор Смаль виділяє транспорт, наприклад, для доставки дров. І завжди долучається до вирішення всіх наших проблем! Побільше б таких відповідальних аграріїв та благодійників, які турбуються про майбутнє.

Солодкий сон у нових ліжечках від БФ Сергія Тігіпка

– Ми з вами колеги! — наголосила Мирослава Іванівна. — Ви, агрономи, плекаєте свої ниви, збираєте урожай. А нас, вихователів, називають садівниками свого саду. Вирощуємо діток, виховуємо їх для дорослого життя. Хай воно буде гарним в українських селах!

Із Липовця, Зозова,
Михайлівки, Гуменного