Вінниччина знову протестує

До протестів та перекриття доріг через закон про продаж землі, створення ОТГ із перекроюванням по-живому області і часом не там, де хочуть громади, додались страйки стосовно медреформи.

З 1 квітня має вступити в дію чергова її фаза. Тому потрібно визначити опорні лікарні в кожній області. Визначили їх і на Вінниччині. На сьогодні це:

КНП «Вінницька міська клінічна лікарня швидкої допомоги»;

КНП «Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування» Могилів-Подільської міської ради;

КНП «Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування»;

КП «Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради»;

КНП «Жмеринська центральна районна лікарня» Жмеринської районної ради;

КНП «Тульчинська центральна районна лікарня» Тульчинської районної ради;

КНП «Хмільницька центральна районна лікарня» Хмільницької районної ради;

КНП «Калинівська центральна районна лікарня» Калинівської районної ради;

КНП «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської районної ради»;

КНП «Ямпільська центральна районна лікарня» Ямпільської районної ради.

Однак це викликало шквал невдоволення. Найбільше — в Шаргородському, Барському та Крижопільському районах. Тому і приїхали протестуючі на позачергову сесію Вінницької облради. До них приєднались колективи туберкульозних та психоневрологічного санаторіїв, які також намічено реорганізувати чи закрити. Мабуть, вперше стільки невдоволених працівників медзакладів бачила сесія із красномовними плакатами «Руки геть від лікарень», «Припиніть геноцид українців» і т.п. Така ситуація не лише в області — медики всієї країни готові вийти на Майдан.

Чому?

З різких заяв, пікетів та скандалів вже традиційно розпочалася позачергова сесія обласної ради. Люди переконані, що під приводом реорганізації попередньо 7 санаторіїв хочуть закрити, бо немає грошей. Скажемо відразу — питання реорганізації санаторіїв депутати не підтримали. Але виходу немає — їх будуть переконувати аргументами, — заявила начальник департаменту Людмила Грабович.

А навколо лікарень словесні баталії розгорілися у сесійній залі. Депутати з трибуни сесії заявляли, що медична реформа є ненародженим дитям, і її потрібно добре допрацьовувати. Шаргород вже увійшов в історію медреформи як найбільш бунтівний регіон. Бо саме тут люди тричі збиралися на Майдан і відстояли свою лікарню від закриття. Більше того, саме тут вдалося обладнати сучасне пологове відділення. Утім, до переліку опорних Шаргородська районна лікарня не потрапила. І складалося враження, що це помста чиновників за ті майдани…

– За якими критеріями обиралися опорні лікарні і чому до цього списку не потрапила Шаргородська, — відповіді нам у департаменті так і не надали, — розповів депутат Вадим Соляник. — Кого ми маємо лікувати у Ямпільській та Могилів-Подільській лікарні? Добиратися з Шаргородського району туди надто довго. До Вінниці ближче!

Виступаючі вимагали скликати новостворену госпітальну раду і переглянути список опорних лікарень.

Від імені громади обурених шаргородців з заявою виступила Інна Фрідкіна і заявила, що люди ніколи не здадуться і, якщо влада не піде на поступки, то підготують позов до суду.

До переліку опорних депутати вимагали включити і Барську, і Крижопільську лікарні.

– Потрібно чути тих людей, котрі живуть в районах, чути головних лікарів і вміти домовлятися, — долучилася до обговорення депутат Людмила Щербаківська. — Бо відповідальність за це несе влада.

– Ми не маємо ключів і не закриваємо лікарень. Критерії всі давно визначені, і основний — охоплення населення, — розповів Владислав Скальський, котрий нещодавно проїхався вночі по медичних закладах області. — Ніхто не забирає у вас право рятувати життя людей. З 1255 пакетів, котрі можливі до укладання нашими спеціалістами, Національна служба здоров’я отримала 306 заявок від лікарень Вінницької області. Фокусуйтеся на тому, щоб надавати якісну медичну послугу, зробіть так, щоб пацієнти не відчували себе зайвими. До кінця року кількість опорних лікарень може змінитись. Я за те, щоб на території області була сформована найкраща мережа лікарень.

Після протесту на сесії Вінницької облради 23 лютого у неділю мешканці Шаргородського району вийшли на медичний Майдан під стіни РДА. Там вирішили їхати до Кабміну і вимагати внести  Шаргородську ЦРЛ до переліку опорних.