Перезапуск влади мав на меті звільнення системи від людей вже колишнього голови Офісу президента Андрія Богдана.

Адже і Гончарук, і багато звільнених з посад міністрів мають завдячувати своїй “турбулентній кар’єрі” саме йому, – вважають експерти.

Посаду прем’єр-міністра зайняв Денис Шмигаль – людина з досвідом роботи в ОДА та у приватних компаніях, серед яких особливої уваги заслуговує ДТЕК Ріната Ахметова.

Кадровими рішеннями Офіс Зеленського ніби демонструє електорату: вчимося на власних помилках – більше жодних дилетантів, лише досвідчені кадри! Щоправда, знову тривожить відсутність системної кадрової політики, адже більшість новопризначених в уряд ще вранці 3 березня поспіхом проходили співбесіди на Банковій та заповнювали необхідні папери.

Теперішній Кабмін старший за попередній на 9,5 років. Середній вік нинішніх кандидатів у міністри – 48,5 роки.

Денис Шмигаль, 44 роки

Прем’єр-міністр

До призначення на посаду працював віце-прем’єром – міністром із розвитку громад та територій. Шмигаль найкраще проявив себе на посаді голови Івано-Франківської ОДА.

 

Олег Коростельов, 70 років

Віцепрем’єр-міністр з питань оборонно-промислового комплексу. Очолює Державне Київське конструкторське бюро “Луч”, яке займається розробкою систем контролю та діагностики спеціальної авіаційної техніки.

Коростельов народився у Кіровограді. Закінчив Київський інститут інженерів цивільної авіації за спеціальністю “Електронні обчислювальні машини”. За минулий рік задекларував більше 10 мільйонів гривень зарплати. Є власником 26 об’єктів авторського права з військової сфери, серед яких є кілька “секретних винаходів”.

Марина Лазебна, 44 роки

Міністр соціальної політики

Родом з Київщини. Освіту за фахом “економіст-менеджер” здобула у Київському державному університеті імені Т.Г. Шевченка. Лазебна працювала у Мінекономіки, до 2013 року була помічником міністра, очолювала департамент праці та зайнятості Мінсоцполітики. У 2013 році Лазебна очолила Державну службу зайнятості і працювала там до ліквідації відомства у березні 2014 року.

Після того чиновниця залишила держслужбу. Вона зареєструвала ФОП на “Консультування з питань комерційної діяльності й керування”. У 2018 році жінка задекларувала 800 тис. грн. доходу. Значиться серед засновників ГО “Новий соціальний вибір” та “Соціальний порядок”.

Минулого року Лазебна виграла конкурс на очільника нової Державної соціальної служби, старт якої запланований на цей рік.

Сергій Бессараб, 64 роки

Міністр у справах ветеранів

Бессараб родом з Дніпропетровщини. З моменту завершення навчання і дотепер – на військовій службі. До війни обіймав різні керівні посади, в тому числі, у 2000-х очолював територіальне управління “Північ”, за часів Януковича – був першим заступником командувача сухопутних військ.

У 2014 році був звільнений в рамках люстрації. Однак пізніше у закон внесли зміни, дозволивши президенту залишати на посадах “цінних” військових. Тоді Бессараб повернувся на службу.З 2015 року – заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Роман Жуковський, 42 роки

Міністр економіки

Станом на початок березня Роман Жуковський працював стратегічним радником Світового банку. Перед тим впродовж кількох років був заступником виконавчого директора Світового банку і курував групу країн, до якої входить Україна. Освіту здобув у Київському національному економічному університеті, після чого отримав МВА у Бізнес-школі Бута при Університеті Чикаго. Був членом наглядових рад в “Укртелекомі”, “Нафтогазі”, “Ощадбанку” та “Укрексімбанку”. Брав участь у переговорах з МВФ.

Матір нового міністра Валентина Жуковська у 2009-2011 роках була тимчасовим адміністратором банку “Надра”, коли після купівлі фінустанови Дмитром Фірташем, вона потребувала капіталізації. Після виходу тимчасової адміністрації з банку Жуковська стала там головою правління.

Ілля Ємець, 64 роки

Міністр охорони здоров’я

Ілля Ємець народився у Воркуті у багатодітній українській родині. У 1979 році він закінчив Київський медичний інститут за спеціальністю “хірургія”, 23 роки пропрацював з Миколою Амосовим. Має ліцензії на ведення медичної практики в Австралії, Канаді та Франції. Ємець очолював МОЗ України за часів прем’єрства Миколи Азарова. Він увійшов до складу робочої групи, яка має проаналізувати хід реформи української медицини, яку впроваджувала Уляна Супрун.

Олексій Резніков, 53 роки

Віцепрем‘єр, міністр реінтеграції

Закінчив юридичний факультет Львівського державного університету ім. І.Франка. До того, як здобути правничий диплом, працював фрезерувальником, токарем, санітаром. Резніков – іменитий юрист із багаторічним досвідом. Двічі Резніков проходив до Київської міської ради: у 2008 році із “Блоком Катеринчука”, у 2014 – з партією “Удар” Віталія Кличка. Був заступником міського голови Віталія Кличка, входив до складу Вищої ради юстиції. У вересні 2019 року Резніков став представником України у Мінській групі і був одним із дієвих членів української делегації на зустрічі “Нормандської четвірки” у Парижі.

Олексій Чернишов, 42 роки

Міністр розвитку громад та територій

Народився у Харкові. З жовтня 2019 року очолює Київську ДА, перед цим призначенням зустрічався з тодішнім главою Офісу президента Андрієм Богданом, прем’єр-міністром Гончаруком, президентом Зеленським. Чернишов – відомий харківський бізнесмен та інвестор. Закінчив Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого. Пройшов професійний курс на базі американської енергетичної компанії “Westinghouse”. У 2014 році Чернишов заснував інвестиційну компанію, яка в 2017 році купила 20% акцій мережі супермаркетів “Фуршет” у французького оператора Ашан Україна. Сума угоди не розголошувалася. За даними екс-нардепа Сергія Лещенка, перед затвердженням Олексій Чернишов пройшов “оглядини” у Ігоря Коломойського. Сам Чернишов заявив, що з олігархом не знайомий і назвав це “повною нісенітницею”.

Ігор Уманський, 45 років

міністр фінансів

Закінчив Київський національний економічний університет, кандидат економічних наук. Займав різні посади у міністерстві економіки в урядах Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха та першого уряду Віктора Януковича. Був директором одного з департаментів Нацбанку України. Пізніше – заступником голови правління “Укртранснафти”. Уманський запам’ятався як один з фронтменів Кабміну Юлії Тимошенко. Він регулярно виступав перед ЗМІ, “відмиваючи” дії уряду. Незважаючи на палку підтримку прем’єрки, тоді 34-річному фінансисту так і не присвоїли статус повноправного міністра фінансів. До кінця роботи уряду йому довелося носити приставку “в.о.”. З посади в.о. міністра фінансів Уманський пішов практично в нікуди. На держслужбу повернувся в жовтні 2014 року.

“Міністра фінансів після 2020 року чекають великі труднощі при роботі з VRI (Value Recovery Instrument – цінні папери, випущені Україною, в обмін на згоду кредиторів списати частину боргу)… Ми створили собі “бомбу уповільненої дії”. Єдиний вихід – шукати шлях реструктуризації цих інструментів, щоб уникнути дефолту по ним,” – прогнозував Уманський.

Олег Немчінов, 42 роки

Міністр Кабінету міністрів

Останнім місцем роботи у львів’янина Немчінова значиться Міністерство молоді та спорту, де він був державним секретарем. А кар’єру починав у відділі роботи з молоддю департаменту гуманітарної та соціальної політики Львівської міської ради. Далі в трудовій біографії чергуються, а інколи й поєднуються чиновницька робота у львівських органах влади, викладацька практика та бізнес, будівельна галузь і готельна сфера. Був головою Молодого Руху, співкоординатором Львівської обласної коаліції молоді “Наша Україна”, членом Центрального проводу Української народної партії. Працював у системі Міндоходів і зборів у Львівській області, де в той час працював і Денис Шмигаль. Служив у прикордонних військах. Був у зоні АТО.

Активно цікавиться спортом. Особливе місце в його житті займає легка атлетика, Федерацію якої він очолював у Львівській області та був членом ФЛАУ.

Іван Плачков, 63 роки

Міністр енергетики

Свій шлях у велику енергетику Плачков розпочав у червні 1994 року, коли став головним інженером “Київенерго”, згодом він очолив компанію. Був міністром енергетики в уряді Юлії Тимошенко під час найзапекліших протистоянь першої газової війни з Росією. ЇЇ наслідком, як відомо, стала поява посередника у відносинах між Нафтогазом і Газпромом у вигляді компанії Дмитра Фірташа “РосУкрЕнерго”.

Згодом Плачков із міністрів перекваліфікувався у губернатора Одеської області, розпочав будівництво своєї виноробні “Колоніст” у селі Криничне на Одещині. Прем’єр-міністра Шмигаля та його підлеглого поєднує лояльність до олігарха Ріната Ахметова. Шмигаль очолював підконтрольну йому Бурштинську ТЕС. Плачков з 2012 року є головою наглядової ради компанії “Київенерго”, що знаходиться в управлінні ДТЕК Ріната Ахметова.

Андрій Таран, 65 років

Міністр оборони

Генерал-лейтенант у відставці, народився у Німеччині у сім’ї військового. Закінчив Київське вище зенітно ракетне інженерне училище, Військову академію ППО Сухопутних військ в Києві, навчався в Національному університеті оборони США у Вашингтоні. Служив в центральному апараті Міноборони України, у головному управлінні розвідки Міноборони. Був військовим аташе при посольстві України в США, представником Міноборони при представництві України при ООН. Був звільнений в запас у 2016 з посади першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ. У 2019 році очолив передвиборчий штаб кандидата у президенти Ігоря Смешка. Головна позиція Тарана – відокремлення посади начальника Генерального штабу від посади Головнокомандувача ЗС.

Вадим Гутцайт, 48 років

Міністр спорту

Гутцайт – олімпійський чемпіон з фехтування 1992 року. Також брав участь у Олімпіадах 1996 та 2000 років. Очолював Федерацію фехтування України. Як тренер, привів до золотих медалей жіночу збірну українських шаблісток на Олімпіаді 2008 року в Пекіні. Як чиновник, керував Олімпійським навчально-спортивним центром “Конча-Заспа”. Працював помічником на громадських засадах у депутата від “Партії регіонів” Ельбруса Тадеєва.

Був кандидатом на посаду міністра спорту в 2014 році, згодом пішов працювати у Київську міську держадміністрацію, став начальником Департаменту молоді та спорту столиці. Активно виступає за розробку та ухвалення закону про меценатство у спорті.

З попереднього уряду залишаються:

Арсен Аваков, 56 років, міністр внутрішніх справ

Володимир Бородянський, 46 років, міністр молоді і культури

Владислав Криклій, 33 роки, міністр інфраструктури

Михайло Федоров, 29 років, віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України

Дмитро Кулеба, 38 років, міністр закордонних справ

Денис Малюська, 38 років, міністр юстиції

Тимофій Милованов, 44 роки, міністр агропромислового комплексу

Але Ганна Новосад, 29 років, яка була міністром освіти і наук в уряді Гончарука і була близька до нього, не хоче залишитись в новому уряді.

За матеріалами Української Правди