Більше року тому Верховна Рада ухвалила так званий закон про перехід релігійних громад.

За цей час до ПЦУ приєдналися понад шість сотень громад. Цифри могли бу­ти значно біль­шими, переконує Митрополит Епіфаній, бо є певний тиск від опонентів. Ну, а Московський патріархат намагається заблокувати перехід ре­лігій­них громад у судах.

Мабуть, чи не най­біль­­ше це відчувається саме у Вінницькій області.

Зокрема син священника МП Сергія Виговського у своєму позові до релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору просить визнати недійсними рішення парафіяльних зборів від 18.12.2018 року та від 06.02.2019 року, коли офіційно було вирішено перейти до ПЦУ та внести зміни до Статуту. І хоча у листопаді Вінницький міський суд закрив це провадження, бо суди не уповноважені вирішувати питання, пов’язані зі зміною канонічної підлеглості релі­гійної організації, але Никодим Виговський з цим не погодився та вирішив оскаржити ухвалу вже через апеляцію. Перше засідання по цій справі відбулось 27 лютого.

У своєму виступі представник позивача вказав порушення з боку Вінницького міського суду норм Цивільно-правового кодексу та Європейської конвенції. Й зауважив, що їхній позов ґрунтується виключно на нормах статуту релігійних організацій. Третьою особою у справі виступило управління у справах релігій Вінницької обл­держадміністрації в особі Ігоря Салецького. Його представник зазначив, що суд першої інстанції врахував всі норми та прийшов до правильного висновку.

Після нетривалого перебування у нарадчій кімнаті колегія суддів Вінницького апеляційного суду постановила задовольнити скаргу позивача, рішення першої інстанції від 27 листопада 2019 року скасувати і направити справу на новий розгляд до Вінницького міського суду. Таке рішення, за словами Ігоря Салецького, для нього цілком очікуване, адже вже є Постанова об’єднаної палати Верховного Суду, в якій дійшли висновку, що суди мо­жуть розглядати справи переходу громади з од­нієї релігії до іншої.

Але найголовніше в постанові найвищого органу судової влади є те, що розглядалась схожа справа по Терно­пільщині — зокрема перехід релігійної громади МП до Київського патріархату в 2015 році. Його нарешті визнали законним. Тепер у решти громад Він­ниччини стало більше шансів узаконити бажання ходити саме до Української церкви. На даний час управління у справах релігій Вінницької обл­держ­адміністрації фігурує у 66-ти судових позовах. Це рекордна кількість по всій країні.

Віталіна Володимирова
Фото Олексія Бойка