У перший день весни в селі Рахни-Лісові Шаргородського району відбулася попереджувальна акція протесту, яка зібрала більше 1000 людей.

У руках вони тримали плакати «Центр ОТГ — с. Рахни-Лісові», «Він­ницька ОДА почуйте нас, більше 5000 людей!!!», «Ми проти об’єд­нання з Шпиківською ОТГ!» Таким чином люди вимагали, щоб їх в найкоротший термін внести в перспективний план Вінницької області як самодостатню громаду.

– Мешканці села Рахни-Лісові активно працювали над створенням бази для ОТГ. Громадою проведений капітальний ремонт лікарні, дитячих садків, створено окремий підрозділ пожежної частини, який знаходиться на балансі сільської ради, в нас працює філіал музичної школи, середня загальноосвітня школа, в якій навчається 434 учні, створено НВК, де є 150 учнів, дошкільний навчальний заклад, який відвідує 150 дітей. Багато підприємців і фермерів, які платять податки до місцевого бюджету. Великими базовими підприємствами є ТОВ Рахнівськолісовий плодоконсервний завод, зерносклад, ПП «Водолій», Рахнянське паливне підприємство, паркетний цех, працює пошта, Південно-Західна залізниця, — розповіли нам жителі села.

— З осені 2018 року ми почали збирати підписи з приводу створення Рахнівсько-Лісової ОТГ. Всього зібрано таких 2003, але на старті адміністративної реформи з ініціативи чи мовчазної згоди керівництва було визначено на території Шаргородщини три ОТГ. А наше село Стрільники та Ярове будуть приєднані до Шпиківської ОТГ, яка в повному нинішньому складі менша від Рахнів. Ми категорично проти цього рішення. В грудні 2019 року суміжні села дали згоду на добровільне об’єднання, та обласна державна адміністрація не вносить нашу ОТГ до перспективного плану.

До обурених жителів з представників району та області ніхто не приїхав. Тому вони налаштовані радикально. Прийняли рішення 22 березня перекрити залізницю, аби їх нарешті почули.

Віталіна Володимирова