Нещодавно на сесії Барської районної ради підняли питання про закриття початкової школи у селі Лісове.

Під час свого виступу очільниця районного відділу освіти Алла Сторожук зазначила, що заклад утримувати економічно невигідно, а на рік потрібно на утримання 1,2 мільйона, він не відповідає санітарним нормам й начебто колектив не зовсім професійно виконує свої обов’язки. Крім того, начальниця порушила питання щодо харчування, заявивши, що діткам готують «похльобку», яку не кожен собака зможе їсти. Тож у ситуації, де бракує 5,5 мільйона гривень на районну освіту, розкидатись грішми не можна й утримувати такі школи недоцільно. Проте люди вкрай обурені такою новиною.

– Раніше в нас навчались діти 1-9 класів, всі були задоволені. Але чотири роки тому на сесії райради прийняли рішення залишити тільки початкову школу. І ніхто в місцевих депутатів та людей не запитував, — кажуть жителі села Лісове. — Вважаємо, що тоді чиновники вчинили неправомірно. В результаті старші класи перевели до опорного закладу у Копайгород, що за сім кілометрів. Туди їх возить автобус, дорога асфальтована, але вона в ямах. Закриття школи у Лісовому – це смерть села.

У свою чергу, директорка школи в Лісовому Лариса Борисова теж незадоволена ліквідацією навчального закладу.

– Перед цим у нас були представники відділу освіти, мирно поспілкувались, про те, що щось не так — жодного слова. Про перевірки теж не йшлось. А тоді на сесії ось така новина, яка стала справжньою несподіванкою. У районному відділі освіти кажуть, що нема фінансування, що наша школа маленька, нема перспективи. Щодо «похльобки», то все це не відповідає дійсності, харчування нормальне, які завозять продукти — з тих і готуємо страви, скарг не отримували. Всіма силами забезпечували нормальний освітній процес. На даний час у нас навчаються 25 учнів 1-4 класів! На другий рік залишається тільки 20 учнів. Відповідно, на такі заклади не дають субвенції. Батьки за те, аби діти краще навчались на місці, а не вставали о 7.30 ранку на автобус в інше село. Та й питання в тому, чи працевлаштують вчителів, які залишаться без роботи… А їх разом зі мною п’ятеро. Дуже хочеться, аби нас почули й заклад зберегли.

Яка доля спіткає школу в селі Лісове — поки що невідомо, адже на сесії районної ради депутати рішення про її закриття не підтримали. Тому нині в планах начальниці відділу освіту завезти їх в село автобусом і показати заклад. Громада готова відстоювати школу до кінця й вірить, що в процесі об’єднання зможе її зберегти.

Додамо, що за останні 3 роки у Вінницькій області закрилися 119 шкіл, а у 2019 році – 23 школи. Про це на одній з останніх пресконференцій повідомив заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк.

– Це природний процес оптимізації мережі. Якщо 10 років тому у нас було майже 240 тисяч школярів, то тепер їх 157 тисяч, відповідно мережа закладів зменшується. Але мета ж не в скороченні, а в наданні якісних послуг. За останні п’ять років жодна дитина з малокомплектної школи не стала призером обласної олімпіади. І це не проблема в дітях, а в освітніх послугах, адже не є нормальним, коли один вчитель викладає п’ять предметів. Сьогодні усі загальноосвітні школи фінансуються місцевими бюджетами, у т.ч. й ОТГ. Освітня субвенція не надходить у заклади, де менше 25 учнів, — вважає Ігор Івасюк.

Вікторія Снігур