У Нацгвардії завершилися спільні навчання гвардійців та інструкторів Збройних сил Канади

Протягом тижня понад 20 військовослужбовців 8-го полку оперативного призначення імені Івана Богуна військової частини 3028 вчилися на курсах підготовки з мінної безпеки за участі канадських інструкторів. Про це повідомив прес-секретар військової частини Микола Коваль.

– Після двох днів вивчення теорії, а саме різних видів мін, боєприпасів та вибухонебезпечних пристроїв, які не вибухнули на місцевості й де вони можуть бути розміщені, гвардійці перейшли до практичної фази, де головним завданням був пошук та знешкодження інженерних боєприпасів та саморобних вибухових пристроїв на відкритій місцевості, у приміщеннях і транспорті, – розповів подробиці Микола Коваль. – Пильно роззираючись навколо, канадські військовослужбовці обходять територію полігону. Кожен рух коментують та пояснюють. Саме такий вигляд мали практичні заняття з мінної безпеки для нацгвардійців із Калинівки. Після інструктажу українські військові самі беруться до справи й одразу натрапляють на небезпечну знахідку.

«Виявивши вибухонебезпечний предмет, маєш повідомити товаришу. Якщо таких предметів багато, слід залишити територію та повідомити про знахідку інженерну групу», – розповідає канадський інструктор майстер-капрал Нейтон Кілфоіл.

Головну увагу канадські колеги приділяли пошуку вибухових пристроїв під час огляду автотранспортного засобу та перевірці незнайомої місцевості. Як запевнили канадські інструктори – це узагальнений курс з мінної безпеки, який потрібно знати кожному військовому.

«На цих навчаннях мені вдалося дізнатися дещо нове, і хоча ми володіємо загальними знаннями та практичними навичками, адже за нашими плечами не одне бойове завдання в АТО/ООС, вчитись та переймати досвід у канадських інструкторів – це корисний урок. Головне, що ці знання дадуть більше шансів врятувати своє та життя твого особового складу», – наголосив гвардієць військової частини 3028 Віталій.

Завершилися спільні навчання врученням сертифікатів про «Розпізнавання і розмінування вибухових ризиків та загроз». Загалом курс підготовки пройшли близько 30 військовослужбовців, серед яких також брали учать представники від підрозділів Нацполіції КОРД Вінниці, Хмельницька та Житомира.

«Такі навчання проводять для того, щоб ми могли правильно розпізнавати і розміновувати вибухонебезпечні предмети та інженерні боєприпаси в різних ситуаціях, – каже військовослужбовець, -головне, що набуті знання ми зможемопередати нашим солдатам, офіцерам та сержантам»,– доповнює боєць Калинівського полку Ігор.

Віталіна Володимирова