Протягом довгого часу суд не міг розглянути питання відводу судді. Сталось це лише наприкінці лютого!

Вже близько 10 місяців у цій справі не можуть провести навіть під­готовче судове засідання, ос­кільки за­сідання призначаються вкрай рідко, і вже троє суддів відмовилися розглядати провадження, взявши самовідводи, оскільки під час досудового розслідування їх допитували як свідків. Зараз у справі щодо фальсифікації справи проти майданівця Миколи Пасічника обвинувачені тодішній слід­чий міліції Віталій Матюша і заступниця прокурора Оболонського району Ілона Клюге.

Остання ще з минулого року ознайомлюється з матеріалами кримінального провадження. Суд дозволив їй читати 32 томи справи так довго попри те, що в судовій практиці на ознайомлення з одним томом зазвичай дають один день. Незважаючи на пропозицію прокуратури ознайомлюватися з матеріалами вдома шляхом читання копій або сканованих документів, Ілона Клюге ходить читати документи виключно в прокуратуру тоді, коли має вільний час. При тому, що потерпілому у справі – Миколі Пасічнику – вже 78 років. Не виключено, що справу штучно затягують з розрахунку, що потерпілий не доживе до завершення розгляду. Адже один з учасників процесу – підозрюваний експрокурор Андрій Сайчук – протягом розслідування вже помер.

Додамо, що історію, яка трапилась із Миколою Пасічником з Ладижина, показували на всіх телеканалах. У 2014 році під час ходи на честь Дня Соборності силовики пішли в наступ на майданівців. Дідуся, який тримав у торбині лише шматок сала та хліб, сильно побили кийком та затримали. Під час «обшуку» його речей дописали сім коктейлів Молотова та звинуватили в організації масових заворушень та участі в побитті бійців «Беркута». Хоча у дідуся, який довгий час був електрозварювальником, одна рука не працювала.

Згодом Шевченківський суд столиці за сфальсифікованими прокураторою матеріалами кримінальної справи присудив пенсіонеру, в якого була розбита губа та струс мозку, два місяці тримання під вартою. Щоправда, через день той же суд замінив вирок на домашній арешт. Але додому Микола Пасічник не повернувся, адже проходив лікування. Зрештою, Революція гідності перемогла, і з усіх майданівців зняли обвинувачення. А нікого із причетних до побиття та засудження старенького не покарали. І лише у 2018 році Генпрокуратура почала кримінальне провадження.

– У мене на голові «оселедець», таку зачіску зробив, ще коли президентом став Янукович. Щоб показати, що в Україні не перевелися козаки. Майдан підтвердив, що в народу справді є ще козацький дух. Якщо моя крапля поповнила море Майдану, то я радий, — додає нині Микола Пасічник.

Віталіна Володимирова