Вже близько року село Велике Козятинського району лихоманить. А все тому, що, за словами людей, там завівся сексуальний маніяк.

Спочатку він напав на хвору дівчинку Любу, і її дивом вдалося врятувати. Правоохоронці оголосили про підозру 79-річному пенсіонеру, дали йому домашній арешт, і він знову вдома. А нещодавно, кажуть місцеві, знову взявся за старе і чіпляється до невинних дітей.

– У першої постраждалої, Люби Левицької, з дитинства важке генетичне захворювання — фенілкетонурія. Їй 22 роки, але через хворобу інтелектуальні здібності — як у трирічної дитини, а виглядає вона на 10-12 років. Пенсії не вистачає, тому вона змушена їздити до Києва на роботу. Виховувати дівчину допомагають дві бабусі і колишній чоловік. Навесні минулого року Люба поїхала в Козятин, щоб купити ліки для матері і заплатити за комунальні послуги. Після повернення у село дід Іван повів її до себе додому. Рідні та близькі Люби викликали поліцію, — кажуть місцеві мешканці.

— Коли приїхали копи, вони стали вимагати, щоб пенсіонер відчинив двері. Виник гучний скандал, і через деякий час зловмисник виштовхнув зі свого будинку Любу зі словами: «Забери своє чмо». На дівчинці були одягнені штани задом наперед, на стопах і колінах — бруд. На її обличчі та шиї — подряпини. Куртку Люби дід Іван закрив у скрині. На наступний день з’явилися синьо-червоні цятки, ймовірно, Любу намагалися душити. Вона була налякана, тряслися руки. Зрозуміло, що у матері виникли підозри, що дитину пенсіонер зґвалтував і поглумився над нею. Але лікарі після огляду Люби констатували, що інтиму не було. Може, тому, що у діда впливові родичі. Виявляється, з діда навіть мазки не взяли і одяг на експертизу, відразу відкинули всі версії, хоча експертиза Люби була через три дні, вони вже вирішили що зґвалтування не було, мазки з неї не брали на нетрадиційний секс, спробуй доведи, що він з нею три години робив.

Після тривалої судової тяганини діду Івану дали домашній арешт. Хоча на таке покарання він не сильно зважав й відлучався з будинку куди хотів і коли хотів. Про це не раз люди скаржились відповідним органам. А днями історія так званого «діда-педофіла» отримала нове продовження. З’ясувалось, що той так і небайдужий до молодших односельчанок.

– Нещодавно близько восьмої вечора дід Іван став чіплятись до односельчанки А.П. Кондратюк. Шарпав за руку, ображав, звертався з вульгарними пропозиціями. Пропонував статеві зносини, жінка ледь втекла. Свою вину пенсіонер визнав і отримав адміністративне стягнення у розмірі 51 гривня, — додають жителі Великого. — Кошти сплатив, але з домаганнями так і не покінчив. Бо після того його жертвою стала 12-річна дівчинка, яку він побачив на майданчику. Придумав версію, що хату її бабусі пограбували, й запропонував піти та подивитись, що ж там сталось. Дитина повірила облудливому діду й пішла за ним. Він наказав відчинити двері й разом там закритись зсередини. Дівчинка злякалась і втекла, це її врятувало. За даними фактами були подані заяви до поліції, крім того, було звернення від нас, аби щось зробили із цим ненормальним пенсіонером, який тримає у страху все село. Ми вже готові до самосуду, але не хочемо стати фігурантами криміналу, бо всі маємо родини. Але скільки часу органи закриватимуть очі на цього педофіла, а родичі, серед яких і голова села, робитимуть вигляд, що це просто «клямка впала» на пенсії і нічого страшного тут нема?!

У пресслужбі обласної поліції нам підтвердили, що дійсно отримували заяви від жителів Великого щодо намагання пенсіонера вчинити розпусні дії до інших дівчат.

— Але дані факти поки що не знаходять свого підтвердження. Щодо попереднього кримінального провадження, то справа слухається у суді, а минулого тижня особу взяли під варту.

Віталіна Володимирова