У басейні річки Дністер провели хімічний скринінгу з виявлення специфічних забруднюючих речовин. Про це повідомили у Дністровському управлінні водних ресурсів. Хімічний скринінг є одним з кроків по розробці системи дослідного моніторингу відповідно до Водної рамкової директиви ЄС. Скринінг був проведений для 13 зразків поверхневих вод, 3 зразків біоти (риби) і 13 зразків донних відкладень.

Місцями відбору проб були : р. Дністер – верхів’я річки, село Вовче, вгору за течією, Україна; р. Дністер – м. Заліщики, вгору за течією Дністровського водосховища, Україна; р. Дністер – вниз за течією, м. Сороки, Молдова / Україна; р. Дністер – вниз за течією м. Рибниця / Резина або Дубоссарське водосховище, Молдова; р. Дністер – навпроти с. Чобручі під Тирасполем / Бендери, Молдова; Дністровський Лиман – біля Білгород-Дністровського, Україна;р. Бистриця – вниз за течією, с. Єзупіль, нижче м.Івано-Франківськ, Україна; р. Тисмениця – гирло, Україна; р. Дністер – м. Могилів-Подільський, Україна;р. Серет – гирло, Україна;р. Бик – гирло (вихід стічних вод в Кишиневі), Молдова;р. Реут – гирло, Молдова; Кучурганське водосховище – Україна / Молдова.

Грунтуючись на отриманих результатах, найбільш забрудненими ділянками стали – точка відбору проб 8 (р.Тисмениця, Україна) – граничні значення перевищені в 3 рази; точка відбору проб 9 (р. Дністер, м. Могилів-Подільський, Україна) – граничні значення перевищені в 7 разів; точка відбору проб 10 (р. Серет, гирло, Україна) – граничні значення перевищені в 2 рази; точка відбору проб 11 (р. Бик-гирло, Молдова) – граничні значення перевищені в 10 разів. Тут зафіксовано найбільшу кількість виявлених сполук (71); точка відбору проб 12 (р. Реут-гирло, Молдова) – граничні значення перевищені в 7 разів.

В цілому в кожній пробі поверхневих вод із 2016 речовин виявлені щонайменше 108. Запропонований перелік 10 органічних речовин, які становлять небезпеку для людини і водних організмів, і будуть включені до списку специфічних забруднювачів басейну річки Дністер. В чотирьох пробах донних відкладів було виявлено 10 з 2016 забруднюючих речовин. Найбільшу кількість речовин виявлено в Заліщиках (вгору за течією від Дністровського водосховища, Україна), де, серед інших, пестициди карбендазим і азоксистробін були виявлені в концентраціях значно вищих від прогнозованих. У трьох зразках риб було виявлено 2 з 2016 сполук.