У місті посилюють і вводять нові обмежувальні заходи, аби убезпечити вінничан і запобігти можливому розповсюдженню гострої респіраторної хвороби СОVID-19. Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обставини, що пов’язані із поширенням коронавірусу, класифіковані як медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня. Тому з 17 березня у місті на період карантину мають зупинити роботу усі торговельні центри, заклади громадського харчування та спорткомплекси. Залишаються працювати продуктові магазини, заклади з продажу побутової хімії, аптеки та АЗС, а також продовольчі ринки Таке рішення прийняли сьогодні, 16 березня, під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

З 17 березня на території Вінницької ОТГ до закінчення загальнодержавного карантину повинні зупинити роботу наступні об’єкти загального користування незалежно від форми власності:

фітнес-клуби, тренажерні зали, басейни, спортивні майданчики та стадіони;

зоопарки, водні парки, атракціони;

усіх торгівельні заклади – крім продуктових, побутової хімії, аптек та АЗС;

торгово-розважальні центри;

ринки (крім продовольчої групи товарів);

перукарні, SPА-салони;

ресторани, заклади громадського харчування, бари, клуби, кафе, дискотеки, паби;

інші підприємства, заклади та установи, незалежно від форми власності, які надають платні послуги населенню, не пов’язані з охороною здоров’я та життєзабезпеченням.

Також прийнято рішення з 17 березня заборонити заселення громадян в готелі, хостели та інші заклади готельного типу.

«Хочу подякувати усім вінничанам, які дослухалися до порад і без потреби не покидають своїх домівок. Думаю, всі побачили, що на вулицях значно менше людей. Але цього не достатньо. Діти, у яких карантин, – гуляють на вулиці. Люди старшого віку, які є найбільш вразливими до хвороби, дехто теж перебувають на вулиці і поставилися несерйозно до самоізоляції. Я хочу звернутися до сімейних лікарів: більш відповідально ставитися до звернень громадян. Важливо, щоб сімейні лікарі не відправляли відразу до інфекційної лікарні. Адже ми розуміємо, що люди, які захворіли, і їдуть до лікарні громадським транспортом, наражають на небезпеку усіх оточуючих. Сімейний лікар має приїхати додому, надати відповідні консультації. Якщо цього не відбувається, вінничани мають зателефонувати за номером 15-60 і повідомляти про ті випадки, коли лікарі відмовляються виїжджати. Це стосується і викликів швидкої медичної допомоги. Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обставини, що пов’язані із поширенням коронавірусу, класифіковані як медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня. Це дуже серйозно, і ми маємо до цього відповідально ставитись», – підкреслив міський голова Сергій Моргунов.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш закликав вінничан без гострої потреби не відвідувати ЦПМСД, а приватні клініки – повідомляти про виявлені випадки пневмоній у пацієнтів.

«У Вінниці забезпечена і налагоджена робота з метою надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на хворобу СОVID-19. Закликаю вінничан не відвідувати медичні заклади, звертатися по телефону до свого сімейного лікаря. Якщо у вас немає сімейного лікаря, звертайтесь за телефоном 15-60 або 103. В будь-якому випадку інформація дійде до ЦПМСД, і в разі погіршення стану здоров’я буде госпіталізація до медичного закладу. Я звертаюся до усіх приватних медичних закладів: у випадку діагностування двобічної пневмонії, інформуйте про це департамент охорони здоров’я міської ради. Це потрібно для того, щоб ми могли провести діагностування і виключити належність до нової коронавірусної інфекції. Також ми обмежуємо планове оздоровлення пацієнтів, тимчасово скасовуємо «Дні здорової дитини», планові щеплення, планові профогляди тощо», – сказав директор департаменту Олександр Шиш.

Згідно рішення комісії Вінницький міський відділ ГУ НП України у Вінницькій області спільно з Вінницьким міським відділом Управління патрульної поліції у Вінницькій області Департаменту патрульної поліції МВС має забезпечити громадський порядок та виконання обмежувальних заходів на території Вінницької міської ОТГ.

Засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Вінниці.

Засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Вінниці.

Posted by Сергій Моргунов on Monday, March 16, 2020