– Акція дуже на часі, особливо зважаючи на останні події на Мінських перемовинах — переговорів із терористами, — заявляють патріоти та добровольці з Вінниччини, які приїхали до Києва.

– 14 березня — офіційний День українського добровольця. Ми, добровольці, ті, хто зупинили московську нечисть у той час, коли країна і армія були розграбовані та перебували на межі ліквідації, бачимо, як наші здобутки знову знищуються. Тому закликаємо усіх, для кого Україна — понад усе, підтримати нас. У рамках заходу ми передамо наступні вимоги до Президента України, Кабінету міністрів, Верховної Ради:

«Ані кроку назад! Ні – відведенню військ!

Пріоритетний розвиток сектору оборони й сучасних озброєнь для українського війська!

Припинити політику капітуляції! Жодних домовленостей з ворогом за рахунок інтересів України!

Ні — «нормандії» без Криму!

Росія повинна заплатити за руйнування на Донбасі і в Криму!

Жодних виборів в ОРДЛО до відновлення повного контролю української влади над окупованими територіями!

Зупинити політичні переслідування добровольців, військових та волонтерів!

Повага і соціальні гарантії українському воїну!

Стоп реванш! Колаборантам та пропагандистам Кремля — тюрми!» — заявили організатори.

Перед учасниками маршу виступив відомий вінничанин, екснардеп, командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук.

«Я, як і ви, почую Путіна лише тоді, коли він стане на коліна ось тут, на площі, перед портретами загиблих воїнів і попросить у них пробачення, — заявив він, — нас шокує здача інтересів України, яку ми споглядаємо».

– Єдина, соборна і незалежна Україна, — скандували учасники. Крім того, і досить красномовні лозунги «Раду на палю», «Зелю геть».

– Жоден доброволець не візьме нагороду із рук Зеленського, — заявили добровольці на Марші патріотів. — Бо його Сивохо каже те, що Кисельов у Путіна!

– Ми не дамо під маскою коронавірусу розбазарити українську землю!

– У той день, коли вони захочуть розбазарити Україну — кожен доброволець буде там, — заявив командир «Азова» Андрій Білецький. — Там має бути і кожен думаючий українець!

Учасники цитували останні домовленості в Мінську і називали це зрадою.

Вже біля Офісу президента знову скандували «Зеленського у відставку». «У нього є вибір — або піти з патріотами, або геть».

Крім того, вимагали відставки Єрмака.

«У владі не патріоти, а зрадники! Їм начхати на Україну! Доки ми захищали її — вони сміялись над нею! — заявляли виступаючі. — Чому президент не дивиться в очі батькам, матерям, загиблим, а дивиться в очі Путіну?!»

– Чого ми не бачили Єр­мака на передовій, зате бачили в оточенні поплічників Путіна? Президенту треба почути людей, інакше добровольці захистять Україну від зрадників! Ніякій мерзоті не дамо просунути антиукраїнські закони!

Раду — на карантин! — так виступив екснардеп Б. Береза.

Асоціація фермерів Він­ниччини підтримала Марш патріотів.

Її представники не лише йшли одним маршем із ветеранами, але й виступили на мітингу перед Офісом президента із вимогою зупинити антиукраїнський розпродаж землі.

Вже ввечері учасники маршу влаштували патріотичне фаєршоу біля посольства РФ.

Крім того, під Офісом президента вже другий тиждень протестує відома волонтерка Ярина Чорногуз, онука він­ницького письменника Олега Чорногуза. Це вона нещодавно похоронила свого коханого, який 4 роки перебував на передовій. А потім із подругою їхала в автобусі, звідки її висадив водій через вимогу не показувати бойовик ро­сійською мовою. Вона вимагає у Президента не проводити політику капітуляції перед Путіним. Повний текст звернення читайте в минулих номерах «33-го».

Тетяна Квасюк
з місця подій