Розмову він почав з того, що нагадав – обласна адміністрація нині працює у цілодобовому режимі. Двічі на день відбувається відео-конференція обласного оперативного  штабу.

– Станом на 19 березня вірусологічною лабораторією вже протестовано  біологічний матеріал від 8 осіб з підозрою на коронавірус. Як результат, не підтверджено жодного випадку. Проте за останню добу ми маємо людину, яка прибула із епідемічної  території. Пацієнт на стаціонарному лікуванні у коксованій палаті. Стан стабільний.  всі контактні із ним особи самоізольовані й знаходяться під наглядом медиків, – повідомив Владислав Скальський. – В області розгорнуто 290 інфекційних ліжок, із них 89 боксів. За потреби протягом доби можемо розгорнути понад 200 інфекційних ліжок, вони обладнані необхідною лабораторією. Що стосується сезонної захворюваності, то на лікуванні 191 особа з ГРВІ та 73 особи із вірусно-бактеріальними пневмоніями. Хочу наголосити, щоби всі заклади освіти перейшли на дистанційну форму навчання. Всі можливості створені для цього.  Щодо ліміту перевезення до 10 людей у громадському транспорті, то просив би всіх громадян до дотримання цих правил і самоорганізації.  Активно працюємо над тим, аби створити спеціальні маршрути для підвезення медперсоналу і працівників,  які працюють на підприємствах критичної інфраструктури. Базові переліки продуктів є в продажу, засоби дезінфекції поступово з’являються. За минулу добу в Китаї не зафіксовано жодного нового випадку інфікування. Це стало можливим виключно завдяки безпрецедентно жорстким карантинним заходам. Тому я хотів би наголосити – ми залишаємо за собою право на додаткові жорсткі заходи з посиленню карантинного режиму. Це в інтересах нашого здоров’я, це в інтересах життів тих людей, які проживають у Вінницькій області.

У свою чергу керівник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос додав – він та колеги перейшли на посилений варіант ведення служби. Наразі у Вінниці щодня задіяно більше 400 поліцейських, які вживають заходи щодо недопущення поширення коронавірусу та підтримки громадської безпеки. Так, у Вінниці працює більше 10 піших патрулів та 117 автопатрулів, з них 10 – на в’їздах у місто. Поліція працює з перевізниками та населенням щодо недопущення та порушень обмежень, запроваджених урядом, позаяк на всій території державі заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів.

– 19 березня, вже складено три протоколи за порушення цих норм. Ідеться про два автобуси та один тролейбус, які перевозили більше пасажирів, ніж це допускається. За порушення карантинних правил оновленим законодавством передбачені штрафи від 17 до 34 тисяч гривень для громадян, і від 34 тисяч до 170 тисяч для посадових осіб. Окрім того, якщо порушення таких правил спричинили смерть людей – порушник може отримати покарання до восьми років позбавлення волі. Вже складено два протоколи щодо закладів громадського харчування, які не призупинили свою роботу. Крім того ми проводимо перемовини і пояснюємо  законодавство тим ТРЦ, зокрема “Епіцентру”, які досі не виконали умови законодавства. Бо якщо не дослухаються, будемо жорстко діяти і складати відповідні протоколи.

Віталіна Володимирова
Фото Сергія Хіміча