Мережею Інтернет розповсюджуються побоювання вінничан щодо черг, які можуть виникати при сплаті за комунальні послуги, а також інформація щодо відстрочки сплати за комунальні послуги. Втім, у КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» пояснюють – жодних Законів щодо відстрочки платежів не приймали.

– Набрав чинності лише Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)”, але в даному законі НЕ передбачається несплата за комунальні послуги, лише забороняється нарахування та стягнення штрафів на даний період. Радимо читати лише офіційні джерела інформації, – пояснюють у пресслужбі відомства. – Адже орієнтуючись на неправдиву інформацію, можна накопичити чималу суму на рахунках, сплатити яку буде вже набагато важче, ніж в тому випадку, коли все платити вчасно. Звертаємося до споживачів, щоб вони відповідально ставилися до розрахунку за комунальні послуги, зокрема, за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №630 за комунальні послуги необхідно розраховуватися до 20 числа щомісяця. Станом на 19 березня населення сплатило КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» 53,9 % від усіх нарахувань за лютий (незважаючи на перерахунок за лютий у бік зменшення на виконання рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 05.03.2020 р. № 527).

Загалом населення Вінниці боргує понад 146 млн гривень.

– Але звертаємо увагу, що більша частина цієї суми – це борг за попередні періоди, його несплата немає жодного відношення до ситуації з пандемією, яка є наразі. Щоб не створювати масове скупчення людей, радимо скористатися способами сплати за послуги онлайн, – додають у пресслужбі. – Нині є чимало інтернет-сервісів, за допомогою яких можна сплатити за комунальні послуги швидко, навіть не виходячи з дому. Для цього потрібно мати лише доступ до мережі Інтернет і платіжну картку. Для прикладу – pay.vn.ua, де можна не лише сплатити за послуги, а й завантажити платіжку в електронному варіанті. Звісно, ми розуміємо, що є категорія населення, яка не користується мережею Інтернет, але ми впевнені, що небайдужі діти, онуки, інші родичі чи навіть сусіди не залишаться осторонь і прийдуть на допомогу людям старшого віку, щоб вони не стояли в чергах, і допоможуть впоратися з інтернет-простором. Також Вінницька міська рада започаткувала ініціативу оплати комунальних платежів не виходячи з дому. Послугу можна замовити послугу за безкоштовним телефонним номером 0 800 216-612 з 9:00 до 17:00 по буднях. Додому приїде касир у супроводі працівника «Муніципальної варти». Також обов’язкова присутність представника компанії- управителя вашого будинку, якого ви знаєте, – це убезпечить вінничан від шахраїв. Сплативши за комунальні, Ви на місці отримаєте квитанцію. Будьте відповідальними і не піддавайтеся ні фейкам, ні епідемії!

Валентина Лісова