Експерти пропонують  затвердити в Україні 123 повіти (райони/округи), включаючи Київ і АРК. Без окупованих територій і ОРДЛО – 107 повітів.

Згідно з цим проєктом, на Вінниччині замість 27 районів пропонують утворити 5 повітів: Вінницький, Жмеринський, Ладижинський, Могилів-Подільський, Немирівський та 68 ОТГ. До слова, не так давно Вінниччину пропонували розділити на три повіти та 56 ОТГ, та вже у листопаді минулого року експерти представили відразу чотири моделі поділу Вінницької області на повіти, зваживши на проблеми та особливості по кожному запропонованому проєкту.

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів, що ідея виникла не на порожньому місці. Протягом вересня-листопада 2019 року у кожній з 24 областей відбулися відповідні обговорення із зацікавленими сторонами. Потім, зваживши всі «за» та «проти», підготували пропозиції щодо кількості адмінтеродиниць субрегіонального рівня.

«Ми сьогодні поки не ведемо мову про те, як має називатися адмінтеродиниця субрегіонального рівня – район, повіт, округ чи ще якось. Ми сьогодні приступаємо до обговорення їхнього формату. Хоч такі обговорення тривають у країні з початком реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Та поки рано навіть говорити, де і скільки районів буде”, – стверджує Ігор Коліушко і зазначає, що все ще має обговорюватися у ширшому колі, з залученням народних депутатів України. Фінальне обговорення планується вже у квітні, за «круглим столом» у парламенті.

Нагадаємо, вже наприкінці 2020 року держава планує завершити реформу місцевого самоврядування, провівши чергові місцеві вибори на новій територіальній основі місцевого самоврядування.

Тож часу на роздуми зовсім мало. Утім, новий проєкт вже назвали владою «місцевих князьків».  На думку опонентів, розмови про те, що те чи інше місто буде всього лиш адмі­ністративним центром, яке не буде мати впливу на мегарайон, залишаються балачками. Районна міністолиця точно матиме вплив на навколишні території.  Та й список повітових міст не всім подобається. Так що до загальної згоди дійти поки що не вдається.

Ілона ВАЛЬТЕР