Долю Плисківського інтернату вирішать на найближчій сесії депутати обласної ради. Вже є відповідний проєкт рішення, в котрому передбачено, що психоневрологічний інтернат перетворять на філію обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку.

Керівника, який тимчасово виконує обов’язки директора Плисківського інтернату, попередять про звільнення.

Нагадаємо, восени активісти та представник Уповноваженого з прав людини при ВР виявили роздягнених чоловіків і жінок — підопічних інтернату, котрих тримали під замком у приміщенні без доступу до води та санвузлів. Природні потреби пі­допічні справляли на підлогу та постіль. За фактами знущань над людьми поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 146 ККУ (незаконне позбавлення волі).

У проєкті рішення, котрий буде у порядку денному, зокрема йдеться:

«Реорганізувати Плисківський психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 03188151, місцезнаходження: вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенського району Вінницької області, 22252) шляхом приєднання до комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку».

Утворити комісію з реорганізації Плисківського психоневрологічного інтернату шляхом приєднання до комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку».

Комісії з реорганізації:

повідомити про наступне вивільнення виконуючого обов’язки директора Плисківського психоневрологічного інтернату Тислюка Павла Вікторовича.

Тим часом у Ладижинському будинку-інтернаті, де нещодавно стався кричущий випадок, внаслідок котрого підопічна Олена отримала важкі опіки, фактів жорстокого поводження не виявили.

Про це на брифінгу розповіла заступник голови облдержадміністрації Наталя Заболотна разом з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в центральних областях Валерієм Ольховим.

Звістка про катування в Ладижинському дитячому будинку-інтернаті миттю поширилася на всю країну. Тут, у цьому закладі, де і проживають діти-інваліди з глибокою розумовою відсталістю, хворобою Дауна, ДЦП, і стався прикрий випадок. У профільному департаменті утворили робочу групу, котра провела перевірку закладу. Висновок: фактів жорстокого поводження з підопічними виявлено не було.

«Санітарка закладу увімкнула занадто гарячу воду, що спричинило опіки ніг. Одразу про випадок повідомили медичній сестрі, яка діагностувала опіки І ступеня та обробила пошкоджену поверхню пантенолом, – розповіла Наталя Заболотна. – На ранок керівництвом закладу було викликано «швидку допомогу», яка доправила постраждалу Олену до Ладижинської лікарні, оскільки ураження виявилось досить серйозним. Далі лікування тривало в опіковому від­діленні обласної лі­карні ім.М.Пирогова. З боку департаменту соціальної і молодіжної політики обл­держадміністрації було організовано належний контроль за наданням медичної допомоги підопічній інтернату. Зараз 41-річна Олена повернулася до закладу, іде на контакт, почувається добре, за нею здій­снюється постійний догляд, планово відвідує хірург районної лікарні».

Представник Уповноваженого ВР з прав людини Валерій Ольховий повідомив, що особисто відвідував у лікарні постраждалу Олену та направив листа голові ОДА щодо проведення службової перевірки за фактом недбалого поводження персоналу інтернату.

Санітарку, яка допустила недбальство, звільнили, черговій медичній сестрі оголошено догану. Наразі триває перевірка щодо вини інших посадових осіб цього закладу.