Мешканці селища Турбів перелякані плітками про закриття місцевої лікарні. 13 березня близько 40 людей зібралось під селищною радою мітингувати за право залишити лікарню.

Жителі міста кажуть, що лікарів змусили підписати заяви на звільнення з 1 квітня. На думку людей, пенсіонери не потрібні владі і закривається лікарня спеціально для того, щоб винищити старше покоління. Вони отримують мінімальну пенсію, і для них вкрай важливо, аби лікарня була в доступному для них місці.

Місцева жителька Галина розповідає, що їхні звернення і прохання пояснити ситуацію влада ігнорує:

– Ми пенсіонери, які все життя трудилися. Наші копійки вкладались в ці стіни, а тепер ми стали не потрібні. Ми написали звернення до президента, але відповідь дала Вінниця. Вони сказали, що не закривають! Лікарі нам розповіли, що їх змусили підписати заяви на звільнення. З 2013 року ми боремося за цю лікарню. Заклад хотіли закривати, але ми тоді відстояли. За допомогою районної адміністрації вирішили створити ініціативну групу з навколишніх сіл, яка боролася б за те, щоб лікарню залишили. Лікарня вважалась окремою структурною одиницею, але зараз вона мусить підпорядковуватись Липовецькій районній лікарні. Ми вважаємо, що це просто геноцид пенсіонерів.

Місцеві жителі проти закриття лікарні

Жителі селища Турбів зібрали 300 підписів під проханням залишити лікарню. Проте місцева влада каже, що Турбівська лікарня зараз є філіалом Липовецької районної лікарні. Тому всі розпорядження в змінах медицини дає головний лікар Липовецької лікарні.

Голова селищної ради Василь Завальнюк:

– Офіційно немає ніяких документів стосовно того, що лікарня закривається. Ми не допустимо закриття. Лікарня обслуговує 23 тисячі населення. І навіть якщо буде організовано ОТГ, то ця лікарня буде просто необхідна. Сьогодні люди прийшли вперше. Раніше вони до мене не зверталися. Я не володію інформацією про закриття лікарні. Знаю лише те, що лікарів попередили про їхнє працевлаштування до кінця березня. На звільнення підписались не всі лікарі. Я зустрічався з головним лікарем Дмитруком для того, аби він пояснив, чому лікарів змусили підписатися під наказом. Я просив, щоб мені дали наказ подивитися, але в цьому відмовили. Знаю, що лікарів по черзі запрошували в кабінет до головного лікаря і змушували підписувати наказ. Але я обіцяю жителям Турбова, що лікарню не закриють.

На мітингу також був присутній лікар-хірург Турбівської лікарні Степаненко Володимир Георгійович, який заявив, що не дозволив працівникам свого відділення поставити підписи під наказом.

– У зв’язку з реорганізацією лікарні персонал можуть звільнити. Коли з’явився наказ з підписами, все стало зрозу­міло. Я розумію, що це незаконно — змушувати людей підписувати подібні документи. Примусили поставити підпис 2/3 працівників. Тобто, окрім хірургії, підписався весь персонал. Деяких ви­кликали по декілька разів, бо ті відмовлялись підписувати. Ми знаємо про те, що є реорганізація охорони здоров`я по всій Україні, але до кінця ще ніхто не може розібратися в цьому питанні. І, звісно, медичні працівники самі розповідали про те, як їх викликали до себе в кабінет і морально давили, аби ті підписали документ.

Після почутого від громади у Турбові ми звернулися до головного лікаря Липовецької лікарні Олександра Дмитрука з проханням пояснити дії, в яких його звинувачують. Лікар підтверджує те, що він особисто повідомляв працівників Турбівської лікарні про можливе скорочення.

– Наша лікарня не потрапляє в обласні лікарні інтенсивного лікування. У зв`язку з цим зараз провадиться укладання договорів з НЗСУ. Відповідно, після цього ми будемо бачити, за якими напрямками нашої діяльності потрібно укладати договори. Потрібно зрозуміти, на яких етапах ми зможемо надавати допомогу. Адже нам повідомили, що ми будемо фінансуватися лише на 60% від того, як ми фінансувались раніше, а 40% фінансування ми вимушені заробити, працюючи з НЗСУ, надаючи ті чи інші послуги нашим пацієнтам.

Лікарня у Турбові не закривається, і на даний момент кількість робочих місць не зменшується. Це питання ми обговорили з районною радою та адміністрацією. Дійшли спільного рішення, що працюємо без змін. Зараз ми не можемо дати прогнози наперед про те, скільки зможемо заробити, працюючи з НЗСУ, та чи вистачить нам цих коштів. У зв`язку з цим були вимушені повідомити всіх людей про зміни умов праці. Ні на яких заявах ніхто не змушував ставити підписи. Ми лише поставили до відома медперсонал.

Софія Копач