Бюджетні статті урізаються максимально, скорочення видатків бюджету сягне 55 мільярдів гривень. Дірка у бюджеті країни зросте на 86 мільярдів гривень і Україна постане перед дуже реальною загрозою дефолту. Такі невтішні прогнози лунають з різних джерел. В уряді думають, як вийти з ситуації. Якщо зважитися на такі масштабні урізання бюджету, то зовсім без фінансування залишається українське кіно, туристична галузь. Крихти з бюджету перепадуть вітчизняній культурі, на програми Інституту національної пам’яті, а проекти будівництва музеїв Голодомору та Небесної Сотні заморозяться на невизначений термін. Але це дасть тільки 7 мільярдів економії бюджету. Основного удару зазнають місцеві бюджети. Фахівці говорять про припинення фінансування Фонду регіонального розвитку (7,5 млрд грн), тобто усі місцеві програми – від ремонту доріг у районах до будівництва шкіл – чекатимуть кращих часів. Місцеві бюджети позбавляють 7,3 млрд акцизних грошей. Голови ОДА та РДА позбавляються права без згоди місцевих рад змінювати місцеві бюджети.

Фермери залишаються без державних дотацій, адже АПК залишиться без очікуваних 4 млрд грн. І це стане дуже болючим ударом для Вінниччини, адже наша область за останні роки отримувала максимально можливі суми на програми такого напрямку.

Зникнуть і субвенції місцевим бюджетам на освіту. Не будуть фінансуватися програми «Спроможна школа для кращих результатів» – 1,5 млрд грн по загальному фонду на підтримку молодих вчителів – 1,5 млрд грн, і видатки на Нову українську школу – 1,4 млрд грн.

Під питанням опинилися і місцеві вибори, бо в намірах уряду зменшити фінансування на це з 2 млрд 156 млн грн до 1 млрд 291 млн грн.

Утім голова депутатської комісії з питань бюджету та фінансування обласних програм Геннадій Мазур запевнив, що поки про якісь урізання говорити зарано, адже сесія обласної ради, котра мала б відбутися сьогодні, перенесена. А всі фінансові питання вирішуються саме на сесії.

-Та варто бути готовим до того, що у зв’язку з введенням надзвичайної ситуації в країні дохідна частина бюджету області буде зменшена, – зазначив він – Бо бізнес не працює, нові робочі місця не створюються, а 87 відсотків надходжень до бюджету – це податки з доходів фізичних осіб.

Усі сподівання – на МВФ, але Україна має виконати умову – прийняти закон про заборону повернення націоналізованих банків колишнім власникам, і закон про ринок землі.

Ілона ВАЛЬТЕР