Вже нікого не здивуєш світлинами з відпочинку у єгипетських та турецьких «ол-інклюзів».

Все більше обирають екзотичні країни для подорожей. Наш земляк Євгеній Тищук автостопом побував у десятках країн. Він вирішив створити туристичний бізнес. Тож збирає відчайдухів, складає маршрут та супроводжує групу від початку до кінця. Нещодавно вінничанин став організовувати секретні мандрівки — людина дізнається про місце призначення перед самою поїздкою, а всі деталі туру продумані організаторами.

– Одного разу я познайомився з іспанцями, які їхали велосипедами з Китаю через наше місто. Кілька тижнів вони в мене прожили та зізнались — їх дуже вразив Схід. Знайоме подружжя з Хмельницького взагалі автостопом доїхало до Індонезії. Вирішив і я побачити цю частину світу. 1 серпня 2013 року вийшов з дому на вулицю Чехова, підняв палець вгору і … зник з Вінниці на півтора року, — каже Євгеній Тищук. — У наплічник поклав необхідні речі та приблизно 1000 доларів. Проїхав Україну, двічі пересікав Росію, й там були мої перші підробітки на Алтаї — збирав кедрові шишки та горіхи.

У Таїланді заробив кошти на зйомках серіалу – запросили в масовку як білу людину. Професію вчителя англійської мови, яку вивчив дорогою, та рибалки приміряв на себе в Індонезії. Побував у Казахстані, Узбекистані, Киргизії, Монголії, Китаї, В’єтнамі, Лаосі, Камбоджі, Сінгапурі, Малайзії. Чим далі на Схід – тим більш доброзичливі люди, адже там, де буддистські країни, є таке поняття як карма. І коли бачать незнайомця на трасі, який просить взяти з собою, зупиняються.

У той час ще не був розвинений google translate, і місцевої сім-карти у мене не було, тому доводилось спілкуватись записками. Пара з Хмельницького подарувала файли, де були вказані ТОП-20 найбільш вживаних фраз кожної азіатської країни. Так я зробив майже кругосвітню подорож, хоча до цього не був за кордоном ні разу. Правда, після повернення додому було важко акліматизуватись не лише фізично, а й морально. Але завдяки цій мандрівці я точно переоцінив своє життя.

— І, мабуть, «захворів» вже подорожами?

– Так, я вирішив організовувати авторські мандрівки LowCost Expeditions. Хотілось особливого – Скандинавії. Десь наприкінці 2017 року на новорічні свята натрапив в Інтернеті на круту пропозицію – дешеві квитки лоукостом з Польщі до Ісландії. Тож я вирішив скористатись цією можливістю і почав шукати інформацію про цю країну. З’ясував, що із громадським транспортом там проблематично, тож потрібно було брати в оренду автівку. Ніч у хостелі обійдеться близько 50 євро. Так я зрозумів, що Ісландія – це не та країна, де ти зможеш зекономити. Найкращим варіантом став пошук однодумців, із якими подорожувати приємніше та економніше.

Тому опублікував пост у соцмережі, розіслав його друзям і знайшов сімох вінничан, які теж мріяли побувати в Ісландії. У середньому на людину вийшло 700 євро. Із житлом нам допомогла українська діаспора, це вже зараз у мене все домовлено з власником котеджу і за помірною ціною. Ісландія зустріла холодною весною. Вразили не лише унікальні краєвиди, а й дуже привітні місцеві жителі. Чого тільки вартує Північне сяйво… А коли ти сидиш у будинку, а в тебе холодна вода напряму подається від кришталево чистої річки… Завдяки гарячим джерелам люди мають тепло у домі та гарячу воду. Отари овець та коней блукають схилами та рівнинами, неначе сотні років тому. Коли в мене запитують про найкрасивішу країну, то це Ісландія… Недарма багато туристів обирають її місцем освідчення.

Вразив Мадагаскар, це бідна країна, де взуття вже є розкішшю. Але, попри матеріальні труднощі, люди там щасливі та усміхнені, вони просто радіють життю, нам цього в Україні бракує. А ще тут досі існує такий звичай: якщо народжуєш близнят, не маєш права їх залишати. Віддаєш сусіду, родичу або взагалі продаєш тому, кому потрібна дитина. В деяких регіонах побутує звичай, що повинен відсидіти в тюрмі, щоб потім одружитись. Тоді ти більше «котуєшся» як наречений, це виглядає в них круто, хлопці навмисно йдуть на злочини, щоб потрапити за грати. Окрім Ісландії та Мадагаскару, ми із туристами побували за ці роки у Марокко, Норвегії, Швеції, Іспанії, Мексиці, на Кубі, Чилі, Болівії, Перу, Португалії та в інших країнах. Плануємо найближчим часом на Шпіцберген. А ще в планах кілька секретних подорожей.

– Розкажи про саму організацію подорожей.

– Я повністю розробляю маршрут, шукаю вигідні за ціною квитки, орендую транспорт, житло, де є можливість готувати, співпрацюю із російськомовними гідами, весь час супроводжую туристів. Маю помічницю, яка працює зі мною дистанційно. Працюю чесно, сплачую податки. В основному зі мною подорожує молодь, хоча останнім часом побільшало людей старшого віку. В такому разі намагаюсь їх брати в окремі групи, так зручніше знайти їм між собою спільну мову. Не маю на меті побільше урвати, а хочу дарувати хороший сервіс та позитивні емоції.

Вікторія Снігур