Справжній шок переживали вчора на кордоні з Україною десятки тисяч наших співвітчизників, котрі поверталися додому. Протягом учорашнього дня , український кордон на в’їзд та виїзд загалом перетнули майже 49 тис. осіб. 37 тисяч – українці, котрі поверталися додому. Це своєрідний рекорд, бо у четвер до України повернулося 18 тисяч людей. На пунктах пропуску з суміжними країнами утворилися безпрецедентні черги і натовпи людей, бо більшість поверталися без власного транспорту.

У Держприкордонслужбі України повідомляють що для перевезення людей довелося залучати транспортні засоби надані місцевою владою та ДСНС, а на одному з пунктів пропуску був відкритий піший перехід, через котрий перетнули кордон 22 тисячі українців.

Повітряний кордон в аеропорту «Бориспіль перетнули за вчора 5,5 тисячі українців, котрі повернулися майже 30 рейсами. Тим часом Ук4раїну залишили 4,4 тисячі іноземців.

Аби убезпечити і попередити поширення коронавірусу, прикордонники та представники санітарно-карантинних підрозділів проводили температурний скринінг та опитування про стан здоров’я понад 39 тис. осіб. Серед них виявлено двох громадян з підвищеною температурою. Утім за результатами додаткового обстеження ознак захворювання на Covid-19 не виявлено. Пресслужба відомства повідомляє, що на кордоні оформлювалися інформативні згоди про самоізоляцію та надавались відповідні пам’ятки. Утім, люди, котрим довелося повертатися додому в таких пекельних умовах стверджують, що скринінг проводили вибірково, і про самоізоляцію ніхто мови не вів.

Люди повертаються через карантин, втрату роботи, оформлення документів, та з інших причин. До слова, саме заробітчани привезли до економіки України 12 мільярдів доларів. Утім не завжди вдома їм раді. Часто цих людей зустрічають вороже, погрожують побити. А влада не знає, чим їм допомогти, і як організувати пункти, де б наші громадяни, котрі повернулися з-за кордону, могли б провести карантин.

Ілона ВАЛЬТЕР