Сьогодні за ініціативи голів постійних комісій облради Андрія Вигонюка, Геннадія Мазура, Тетяни Редько було ініційовано зустріч головних лікарів обласних медичних закладів з депутатами, на якій медики повідомили про забезпечення медичного персоналу засобами індивідуального захисту та обладнанням.

– До депутатів, волонтерів, благодійників, через соцмережі рядові лікарі, медсестри, санітарки звертаються за елементарними масками, респіраторами, халатами. З районів медики повідомляють, що у них нічого з цього немає. Зараз усі засоби та ресурси направляють лише на ті лікарні, які будуть лікувати пацієнтів з короновірусом. А що робити іншим? Вони теж потенційно можуть мати справу із COVID-19. Тому ми ініціюємо позачергову сесію облради аби виділити кошти на закупівлю усього необхідного для медичних закладів усіх рівнів, – повідомили депутати-свободівці Андрій Вигонюк та Валерій Скрипченко.

Posted by Валерій Скрипченко on Thursday, April 2, 2020

Як запевняють в облраді кошти є: з січня лежать нерозподіленими півмільярда гривень вільних залишків, котрі можна було б спрямувати на боротьбу з коронавірусом. Зокрема, і на закупівлю тих самих хронічно дефіцитних засобів індивідуального захисту для лікарів, апаратів ШВЛ, ліків та, зрештою на доплати медпрацівникам.

Та навіть це, здавалося б, просте завдання виявилося майже нереальним! Голови обласної ради Анатолія Олійника на роботі не було, як потім вияснилося він у відпустці, бо у зоні ризику. Заступники теж зранку відсутні. Але згодом з депутатами зустрівся заступник голови облради Михайло Кременюк. Після обіду уже підтягнулися інші депутати і о 14-ій відбулася спільна комісія – з питань бюджету, законності та свободи слова.

– Прикро, якщо доведеться позакривати ще кілька лікарень на карантин, як це сталося з онкологічним центром та пологовим будинком №2, тільки через те, що їм не вистачає засобів захисту. Тому ми зібралися, щоб почути, чого кому не вистачає від керівників кожної лікарні, – наголошував депутат Андрій Вигонюк – Хотілося б дізнатися і про те, яка кількість персоналу в лікарнях? Хто звільняється? Кого відправили у відпустки за власний рахунок? Яку конкретно суму необхідно виділити, щоб поправити ситуацію? З тієї інформації, що ми маємо, то в районах – взагалі колапс! Ми маємо знати правду, щоб люди не боялися виходити на роботу і звертатися по допомогу до лікарів. А то ніби то працює обласний штаб, та про його діяльність ми можемо тільки здогадуватися, знову все на свої плечі взяли волонтери.

Про ситуацію з коронавірусом і проблеми вінницької медицини прозвітувала директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович. Вона розповіла про десятку лікарень, котрі приймають в першу чергу інфікованих людей та з підозрами на ураження.

– Але життя робить свої правки – люди почали звертатися до найближчих лікарень – повідомила з трибуни Людмила Грабович.- А в тих лікарнях була невелика забезпеченість засобами індивідуального захисту. Тричі Вінницька область отримувала централізовані поставки від держави. Все, що привозили з Києва та зі Львова, привозили на склади у Липовець. Ми все перераховували не просто так, а з юристами, все вносили до актів. А потім розподіляли по лікарнях. І відповідний документ надсилався голові облдержадміністрації. Там вносилися правки, їх враховувати, а потім розподіл надсилався до медзакладів. Зрозуміло, що в першу чергу ми звертали увагу на лікарні, котрі приймають першу хвилю уражених людей. Але не забували про інші лікарні. Всі ці документи вже оприлюднені на сайтах облдержадміністрації та обласної ради. Більше того, ці ж документи ми передали в СБУ для перевірки.

Що стосується закладів третинного рівня, то ми вирішили, що «Пороговка», обласна дитяча лікарня, ШМД – мають залишитися «чистими», аби не залишати людей, котрі не хворі на коронавірус, без екстренної допомоги. Їм теж надавали і маски, респіратори, тести. Не обділили нікого. Нині у нас засобів захисту і дезинфікуючих речовин накопичилося на 21 день. Варто додати, що планова допомога сьогодні в жодній лікарні не надається. Поліклінічні відділення порожні. Планові хірургічні втручання теж не проводяться.

Щодо ситуації у Подільському регіональному центрі онкології, то Людмила Грабович запевнила, що департамент тісно співпрацює з правоохоронними органами, щоб з’ясувати причини поширення коронавірусу у цьому закладі.

– По ситуації з Онкоцентром – треба провести ретельне розслідування. Багато лікарів встигли побувати за кордоном на конференціях. Зараз онкоцентр працює. Урологічне відділення повністю запаковане, має на першому поверсі окремий вихід. Там лежать прооперовані хворі і в окремому напівбоксі під замком лежить пацієнтка з коронавірусом. Планових пацієнтів брати поки що заборонено.

Також Людмила Грабович повідомила, що сьогодні закладом керують в.о. директора Володимир Клибанівський та директор по медичній частині Олександр Гудзь. Загалом у закладі офіційно підтверджених на сьогодні вісім випалків COVID-19 – одна пацієнтка та семеро медиків.

Участь у засіданні постійної комісії взяли також головні лікарі обласних комунальних закладів, які повідомили про загальний стан забезпечення індивідуальних захисних засобів медичних працівників. Також озвучили основні потреби медичних закладів.

– Карантин немає бути перешкодою для життєдіяльності області, вона має працювати та виконувати свої найважливіші функції. Адже, попри вірус, що вирує у світі й Україні зокрема, залишаються соціальні та економічні процеси, які потребують постійної динаміки, – зазначив голова постійної комісії Геннадій Мазур. – Протягом останніх двох місяців ініціював внесення проєкту рішення щодо внесення змін до обласного бюджету, щоб закрити бюджетні питання в системі саме охорони здоров’я. Маємо переглянути зміни та збільшити заробітну плату нашим медичним працівникам.

Участь в обговоренні ситуації, що склалась в області, взяли депутати обласної Ради Леонід Галушко, Сергій Кривешко, Микола Віннічук, Сергій Лановик, Тарас Фурман, Андрій Вигонюк, Валерій Скрипченко.

За результатами розгляду та враховуючи гостру необхідність у спрямуванні фінансових ресурсів на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної інфекції СОVID-19, члени постійної комісії звернулись до голови облдержадміністрації про термінове внесення проєкту рішення «Про внесення змін до рішення 41 сесії обласної Ради 7 скликання від 17 грудня 2019 року № 885 «Про обласний бюджет на 2020 рік» на розгляд сесії обласної Ради.

Тетяна Кондратьєва
Міла ПОЛІЩУК