За 11 тисяч кілометрів від дому — десятеро вінничан застрягли в Республіці Перу (Південна Америка) через пандемію коронавірусу в світі.

Там уже запровадили воєнний стан — закрили усі готелі, хостели, кафе і бари. Пересування людей обмежили — на вулиці патрулюють поліцейські та військові. Авіасполучення відсутнє. Все, що залишається вінницьким туристам – чекати на евакуацію або ж після закінчення карантину самотужки шукати шляхи додому. Аби не плакати, мандрівники записують позитивні відео та постійно на зв’язку із рідними.

– Багато людей запитують, чого ж ви поїхали до Перу, якщо знали, що у світі епідемія коронавірусу. Але ми планували цю тритижневу розвідувальну подорож ще за пів року, довго збирали на неї кошти, тому що вона зовсім недешева. Не так просто переграти всі плани й залишити квитки, які вартують 1000 євро, й віддалити свою мрію. Встигли відвідати лише Ліму, оазис Уакачіна, лінії Наски, озеро Тітікака, Куско та Мачу-Пікчу. Нам пощастило, що надзвичайний стан у Перу запровадили саме в той момент, коли ми були в дорозі назад з Мачу-Пікчу. Отже, ми встигли повернутись до невеликого, але міста – Куско. Якимось дивом нам вдалося викупити останні квитки на автобус до Ліми. Тож поїхали у напрямку столиці, — розповів один із засновників клубу «Бідняжка» Андрій Рибачок. — Звісно, звідти нам буде ближче на випадок евакуації. І медицина там краща. Проте вискочила ще одна проблемка: усім готелям та хостелам, апартаментам суворо заборонено приймати нових туристів, окрім тих, які у них «зависли» на момент оголошення надзвичайного стану в Перу. На щастя, допомогло українське консульство. Зараз проживаємо у заміському готелі поблизу Ліми, сплачуємо за це з власної кишені – а це 35 доларів за добу. Кошти поки що є, можемо тут перебувати. В цілях безпеки нас там харчують, щоб нікуди не виходити. Настрій тримаємо на позитиві. Але ніхто не знає, скільки часу все це триватиме, ось це бентежить, адже хочеться знати, скільки часу в тебе є.

Втім, як з’ясував наш журналіст, шанси швидше повернутись додому у вінницьких мандрівників є, їм мають організувати евакуацію спільно з поляками.

– Квиток до Варшави коштував нам по 550$. Летимо через Мексику, буде ще посадка в Канкуні. Там дозаправка та довантаження туристами. З Варшави або літаком до Києва (160$), або бусом до Львова, — додав Андрій Рибачок. — Ну, а в Україні вже постає питання обов’язкової обсервації. Ви вже ж бачили відео, як наші земляки, які прилетіли з В’єтнаму, втікали із Борисполя? Так от, ми не проти обсервації, аже це питання нашої з вами безпеки. У нас усіх і так було в планах — 2 тижні самоізоляції. Правда, ми й в Перу вже 12 днів прокарантинили. Розуміємо, що це, знову ж таки, буде за наші гроші. Цікаво, як себе поводять ті сотні тисяч наших співгромадян, які прибули до запровадження обов’язкової обсервації?

Віталіна Володимирова