Там 8 медиків із коронавірусом та більше 10 контактерів, чи більше? Чи інфікувались вони у нього на дні народження (19 березня)? Чи робив він його в ресторані за містом, як говорять, та чи сам керівник має позитивний результат на коро­навірус? Хто захворів з його родини? Чому головлікар онкоцентру на обсервації?

– запитав наш кореспондент у Володимира Шамрая — головного лікаря Подільського регіонального центру онкології.

– Володимире Анатолійовичу, як був виявлений перший офіційний випадок захворювання на коронавірус у ПРЦО? Яка причина зараження?

– Про перший випадок ін­фікування нашого лікаря-уролога мені повідомили о 14.30 27 березня. Того ж дня у закладі працювали інфекціоністи та почали проводитися лабораторні дослідження контактних осіб.

Щодо причини, то можу лише сказати, що лікар не був за кордоном.

– Скільки пацієнтів урологічного відділення перевірили на COVID-19, скільки позитивних результатів? Чи лікуються ці пацієнти далі в онкоцентрі?

– Із 13 березня у нашому закладі був введений обмежувальний режим, діяв пропускний температурний контроль.

Наказом ще від 17 березня я віддав розпорядження усіх пацієнтів ПРЦО, які поступають, обстежувати на коронавірус методом ПРЛ. Але змушені були припинити цю практику, бо через велику кількість обстежуваних практично заблокували роботу обласного лабораторного центру.

Після випадку виявлення COVID-19 13 пацієнтів із можливої зони контакту пройшли ПРЛ. Єдина пацієнтка урологічного відділення, в якої коронавірус підтвердився, минулого вівторка була виписана і продовжує лікування під спостереженням сімейного лікаря.

– Чи правда, що Ви дали вказівку медпрацівникам пройти обстеження у приватній лабораторії і що таким чином було виявлено 36 позитивних тестів?

– Ніякого наказу про обстеження у приватній лабораторії ніхто з адміністрації не давав! ПРЛ пройшов 91 медпрацівник онкоцентру.

Готові перевірити усіх на-    ших співробітників, якщо на це буде вистачати потужностей нашої єдиної у Вінниці вірусологічної лабораторії.

– Скільки медпрацівників онкоцентру мають коронавірус? Чи дійсно серед заражених більшість заввідділенням?

– Офіційно на сьогодні (3.04) дев’ять працівників онкоцентру. Це чотири лікарі урологічного відділення та лікар з торакального. Також три медсестри і санітарка.

Серед уражених COVID-19 лише один завідуючий.

– Ви, члени Вашої сім’ї, рідні перевірялися на наявність коронавірусу? Говорять про те, що він виявлений у вашої сестри, сестри вашої дружини.

– Опублікував на своїй сто­рінці у соцмережі результати аналізів, зроблені 30 березня та 1 квітня у Вінницькому обласному лабораторному цен­трі. В обох — результат негативний. Але навіть після цього продовжується дезінформація, мовляв, аналізи «підробні». Я дійсно не здавав кров для дослідження, тому що вона потрібна при виконанні експрес-тесту. Для ПРЛ, який я робив, використовується матеріал з носоротоглотки. Так, матеріал був відібраний у лабораторії ПРЦО відповідними фахівцями. А що не так?! Щодо родичів – коментувати не буду. Це їхня приватна інформація.

– То чому Ви не на роботі, а в онкоцентрі виконуючими обов’язків призначені Ваші заступники Володимир Клибанівський та Олександр Гудзь?

– Того ж дня, як був виявлений перший випадок зараження, я разом з лікарями урологічного відділення перший раз здав тест, який, як виявилося, був сумнівний і показав слабо позитивний результат, про це мені повідомили лише 30 березня. Пізніше два аналізи були негативні. Але щоб до мене не було ніяких питань, я добровільно, згідно з усіма вимогами, погодився на обсервацію.

У дружини та двох доньок результати негативні! А сестри мої давно проживають у Москві.

– 19 березня у Вас був день народження, чи могло відбутися зараження ваших колег на святкуванні? Чи здавали гроші підлеглі Вам на подарунки?

– У свій день народження був на лікарняному і фізично знаходився вдома (Володимир Шамрай назвав адресу, але, згідно із законодавством, ми не можемо її оприлюднювати). Уже тоді був запроваджений карантин, тому ніякого святкування не було, гостей не збирали.

– Чи виконувалися планові операції у Центрі після випадку зараження?

– Після виявлення випадків зараження операції у ПРЦО не здійснювалися. За рекомендаціями епідеміологів ми вимушені були закрити хірургічний корпус до 24 квітня орієнтовно.

– Серед заражених працівників онкоцентру є такі, що працювали у приватних медцентрах? Скільки таких? Що це за приватні медцентри і чи закриті вони зараз на карантин?

– Заборонити своїм колегам працювати, у тому числі й у приватних структурах, я не можу. За них відповідають керівники цих структур.

– А як нині працює Центр? Чи продовжують перевіряти пацієнтів?

– Сьогодні онкоцентр справді працює в особливому режимі. Лікарі, медичні сестри, санітарки щодня піддаються ризику, але онкопацієнти потребують їх допомоги. Хіміо- та променеву терапію потрібно проводити і під час пандемії. Тому відділення радіології, хіміотерапії, клініко-діагностичної лабораторії, радіонуклідної діагностики, АГЧ, а також відділення рентгенологічне, ендоскопічне і УЗД-відділення, адміністрація закладу і поліклініка (окрім урологічного кабінету) працюють, як і працювали.

Ми продовжимо перевіряти пацієнтів, як тільки для цього буде така можливість.

– Працівники на час карантину у відпустці? Їм виплатять зарплати за цей час? У якому розмірі?

– Матері-одиночки із хірургічного корпусу, який на карантині, у відпустці по догляду за дитиною згідно із ЗУ «Про відпустки». Працівники, в яких виявлено COVID-19, знаходяться на самоізоляції та перебувають у відпустці згідно з ч. 3 ст. 113 «Кодексів законів про працю» із збереженням середньої заробітної плати. Усі інші працівники хірургічного корпусу у відпустці згідно із ч. 1 ст. 113 із збереженням 2/3 тарифної ставки.

За свій рахунок працівників ніхто не відправляв!

Хотілося б зауважити, що від коронавірусу ніхто не може бути захищеним незалежно від професій чи посад, і лікарі теж люди. Сьогодні потрібно не прикривати свої голови і підставляти чужі… Не шукати епідеміолога, якого в принципі немає в штаті жодного ані державного, ані приватного онкоцентру. Але хочу запевнити, ми це питання вирішимо найближчим часом. І не робити з керівників лікарень винних у тому, що медичний персонал не має засобів індивідуальної безпеки… А навпаки — згуртуватись і разом здолати цю пошесть — коронавірус.

– Валентина Зайцева запропонувала Вам особисто прийти в обласний лабораторний центр і ще раз здати аналізи на COVID-19, Ви погодитеся?

– До мене із такою пропозицією ніхто не звертався. Попередні два аналізи були зроблені у Вінницькому обласному лабораторному центрі. Якщо вони не впевнені у результатах власних досліджень, я можу ще раз прийти зробити ПРЛ. Але у будь-якому випадку прийняв для себе рішення зробити обстеження у референтній вірусологічній лабораторії у Києві.

Міла ПОЛІЩУК