Доктор медичних наук та професор Рамін Іманов, який більшість свого часу працює у закордонних клініках, а проживає з родиною у Вінниці, звернувся до нашої газети, аби висловити свою думку щодо масового захворювання на COVID-19.

Крім того, він записав звернення до Володимира Зеленського, де просить надати йому найважчих пацієнтів, аби він міг їм допомогти.

– До цього часу було шість видів грипу, коронавірус став сьомим, і наш імунітет його ще не знає. Нам потрібно зрозуміти одне — навіть, якщо ми будемо жити у спирту чи в хлорці, все одно ми маємо цим перехворіти. На тому все. Спочатку я думав, що COVID-19 – це біологічна зброя, але в ході досліджень з вірусологом ми дійшли до висновку, що це мутований грип. Основна небезпека, яка криється за цією інфекцією, — ускладнення, до якого більшою мірою схильні діти, літні особи, люди з тимчасовим імунодефіцитом на фоні цукрового діабету, вагітності, прийому імуносупресивних препаратів, а також люди з супутніми серцево-судинними та легеневими захворюваннями.

Наведу приклад: нещодавно в Україні повідомили, що від коронавірусу померла жінка, якій трохи більше за 30. Але коли я підняв її медичну документацію, з’ясував, що за коротке життя вона перенесла інфаркт, інсульт та ревматоїдний артрит ІІІ ступеня. Цим я хочу сказати, що багато захворювань можуть просто «списувати» під коронавірус. Більш того, якщо ви підхопите зараз звичайне ГРВІ й здасте тест на COVID-19, він може показати позитивний результат, адже симптоматика дуже схожа, — каже Рамін Іманов. — Найбільш брудне місце в людини — це рот. Здорова людина не повинна носити маску, тому що всі мікроби та бактерії переносяться на неї, розмножуються, й цим собі ви лише нашкодите. Тому маску мають носити хворі!

За словами співрозмовника, коронавірус з нами вже буде до кінця життя, але влітку хворих стане в рази менше, бо буде більше сонця та ультрафіолетових променів.

– При високій температурі вірус буде випаровуватись. Але на осінь слід чекати нового спалаху. Втім, думаю, що за кілька років наш імунітет вже навчиться боротись з вірусом. Не думаю, що за той час знайдуть вакцину. Для прикладу, в 2016 році у США була маленька епідемія, й вчені з університету Кароліна почали над вакциною працювати. Знайшли її в 2020 році, а тут коронавірус… Що буде з нами потім — ніхто ж не знає! Я би радив більше боятись туберкульозу, адже смертність від цієї хвороби в нашій країні більша! Скрізь закривають спеціалізовані заклади, а звідти вийшли потенційні носії вірусу. Не панікуйте та зміцнюйте свій імунітет. Віруси антибіотиками не здолаєш. Особисто я раджу пити настій із чебрецю, потрібно одну чайну ложку на склянку. Після чого закрити блюдцем і протримати на водяній бані 5-7 хвилин. Пити кожну годину по ковтку. Крім того, помічним буде й часник. Візьміть 5 зубчиків, роздушіть їх – і до чашки. Додайте лимон та залийте окропом. Через кілька хвилин випийте всю суміш. А ще споживайте куркуму з медом, імбир, мати-й-мачуху. Дехто запитує мене, чи слід вживати спиртні напої. На це я завжди жартую, що українці стійко перенесуть хворобу, адже люблять випити сто грамів міцної горілки. Але дуже прошу – не переборщіть з кількістю, бо тоді вб’єте не віруси, а печінку!

Валентина Лісова