Їх на Вінниччині станом на 13 квітня – 79.

Загалом на Вінниччині маємо 348 підозр на коронавірусну інфекцію. Загалом протестовано 2887 зразків біоматеріалів, коронавірус виявлений у 194 випадках, у тому числі у 12 дітей. (4 – у Вінниці, 4 у Гайсинському районі, по 1 дитині у Вінницькому, Тростянецькому, Томашпільському і Чернівецькому районах).

Брифінг голови Вінницької ОДА Владислава Скальського 13.04.2020 р.

Posted by Вінницька обласна державна адміністрація on Monday, April 13, 2020

Серед медпрацівників – 79 випадків підтверджених лабораторно.  З них – 36 лікарів, 27 медсестер, 2 лаборанти, 13 молодших медсестер та 1 дезінфектор. З огляду на те що навколо цього виникають різні думки і припущення, голова облдержадміністрації озвучив свою позицію з цього приводу.

По-перше, велика загальна кількість виявлених випадків не має оцінюватися як добре, чи погано. З точки зору епідеміології це добре, бо більшість випадків виявлено під час епідрозслідування. Виявлені та ізольовані інфіковані – це розірвані ланцюжки зараження. І це головне у всесвітній боротьбі з пандемією. Те, що у нас така велика кількість випадків свідчить про те, що ми працюємо саме на виявлення їх.

По-друге, на апаратах ШВЛ у нас жодного важкого пацієнта немає. Декілька людей отримують терапію, інші  лікуються вдома. Летальних випадків поки що немає. Просто порівняйте з іншими регіонами.

По-третє, результати, викладені вище, і застосування створеного у Вінниці протоколу лікування  дають надію на контрольований перебіг на коронавірусну інфекцію в області. Головне – контролювати ситуацію.

По-четверте, що стосується високої захворюваності серед медпрацівників, то  все  залежить від дисципліни і самоконтролю. Причому, не лише на робочому місці, а й під час спілкування та в побуті. 47 медпрацівників інфікувалося не від пацієнтів, 5 медиків інфікувалися у сім’ях, при наданні допомоги коронавірусним хворим – 17 працівників. Джерело інфікування ще 9 медпрацівників досі не вдалося знайти.

У світі нині 1 мільйон 850 тисяч 527 людей, уражених коронавірусом. З них у США 557,5 тисяч. Загалом у цій країні було протестовано майже 3 мільйони громадян. Тобто, виявлено інфікованих 19,7 % від загальної  кількості усіх протестованих.  Найбільша кількість хворих на COVID-19 – Іспанія, Італія, Великобританія, Франція, Німеччина. Це країни, де рівень охорони здоров’я на порядок вищий, ніж у нас. Для боротьби з пандемією всі країни посилюють карантинні заходи і продовжують терміни карантину. Владислав Скальський навів ці цифри для того, аби кожен зрозумів, наскільки серйозною є проблема і наскільки відповідальними ми маємо бути. А ще додав, що всі служби працюють максимально, аби убезпечити Вінниччину від поширення коронавірусу.