1 квітня в Гайсинському районі під час проведення слідчих дій  в рамках  кримінального провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами 62-річний сільський голова Віктор Боднюк, якого підозрюють у вбивстві двох собак, перешкоджав роботі слідчо-оперативної групи поліції та ігноруючи правила карантину, зібрав на свою підтримку близько 60 жителів села. Про ці шокуючі факти повідомила перш за все місцева поліція.

Раніше, 28 березня працівники поліції задокументували факт жорстокого поводження з тваринами з боку сільського голови. Кримінальне провадження, передбачене ст. 299 Кримінального кодексу України, поліцейські відкрили на підставі заяви односельця.  За попередньою інформацією, правопорушник, який є власником мисливської зброї, застрелив двох собак заявника.

А вже під час проведення 1 квітня на місці злочину  процесуальних дій  сільський голова почав перешкоджати роботі поліції та зібрав  односельців.

Після інциденту правоохоронцям було передано список орієнтовно 60 осіб, що були присутні на зібранні та відеозаписи скупчення односельчан. На відеозаписах видно, що багато людей навіть не були одягнуті у захисні маски, що мають захистити від можливого розповсюдження вірусного захворювання.

Проте, станом на сьогодні відсутня будь-яка інформація про вчинення подальших дій правоохоронцями з метою встановлення винних осіб та притягнення їх у відповідності до  закону до адміністративної або кримінальної відповідальності. В той час, коли Президент України Володимир  Зеленський наполягає на обов’язковому виконанні вимог карантину у всіх областях та містах, посадова особа Гранівський сільський голова є ініціатором та безпосередньо порушником цих карантинних заходів.

– По сільському голові Гранова порушено 2 кримінальних провадження – за жорстоке поводження із тваринами та порушення правил карантину.  З огляду на резонанс цих подій ці справи із Гайсинського райвідділу забрано в слідче управління обласного Главку Нацполіції, – прокоментувала хід розслідування прес-офіцер Анна Олійник. – Даному громадянину буде оголошено підозру і суд по цих провадженнях має бути максимально відкритим і публічним з огляду на посаду особи та спосіб вчинення правопорушень…

Варто зазначити, що за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно протиепідемічних правил і норм відповідно до ст.44-3 КУпАП передбачено штраф на громадян від 17 тисяч грн. до 34 тисяч грн., на посадових осіб – від 34 тисяч до 170 тисяч гривень. Окрім того, за порушення правил щодо запобігання інфекційним хворобам (карантину) голові села Гранів Боднюку Віктору, як посадовій особі, загрожує до трьох років позбавлення волі. А за втручання в діяльність працівника правоохоронного органу – арешт на строк до трьох місяців.

Також за останні півроку це вже не перший озброєний конфлікт за участю родини Гранівського сільського голови. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях за участі Боднюка Віктора та його сина  (працівника поліції Боднюка Максима)  не поспішають проводити. А тим часом докази правопорушень можуть зникати. Судовий розгляд справ також, якщо не затягується через відводи суддів, так відкладається за клопотаннями учасників справ – Боднюків.

Сергій Годун