«Диму без вогню не буває». Чому в Калинівській лікарні стався спалах коронавірусу серед медпрацівників? – повідомила в соціальній мережі народний депутат від Вінниччини Ірина Борзова.

Сьогодні відбулось он-лайн засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування за участі народних депутатів, Міністра охорони здоров’я, головного санітарного лікаря України, голови Вінницької ОДА та керівниці департаменту охорони Вінницької облдержадміністрації. Спільне звернення про скликання Комітету подали народні депутати з Вінниччини. Ми просили:

1. Нати професійну оцінку діям та рішенням Грабович Л.О. у період пандемії COVID-19 в Україні.

2. Сприяти якомога швидшому впровадженню обов’язкового страхування медичних працівників на випадок інфікування COVID-19 спричинений коронавірусом SARS-CoV-2.

3. Вирішити проблему з тестуванням методом ПЛР-дослідження медичного персоналу у Вінницькій області. Надати додаткові реактиви для ПЛР-тестування, відповідне обладнання та залучити інші лабораторії.

4. Нарахувати додаткові виплати інфікованим медикам з Калинівської та інших лікарень Вінницької області, у розмірі 300% до посадового окладу та коштом державного бюджету, забезпечити безкоштовно їх лікування та їх інфікованих рідних.

5. В повному обсязі забезпечити медичний персонал якісними засобами індивідуального захисту та довести до них нові алгоритми та протоколи МОЗ щодо уникнення масового інфікування лікарів.

Під час засідання Комітету, народні депутати намагались з’ясувати, що сталось у Калинівці, де захворіли більше 30 медпрацівників однієї районної лікарні. Також обговорили проблеми забезпеченості лікарень Вінниччини, питання щодо логістики надання меддопомоги пацієнтам, в яких підозра на коронавірус.

Ще три тижні тому в мене була зустріч з головою Вінницької ОДА та керівництвом Департаменту охорони здоров’я, під час якої я піднімала питання щодо логістики госпіталізації пацієнтів з COVID-19, щодо забезпеченості інфекційних лікарень, мобільних бригад та бригад екстреної допомоги засобами індивідуального захисту. Також питала, чи не буде ризику, якщо до Калинівської лікарні звозити пацієнтів з COVID-19 зі усієї області? Адже інфекційне відділення лікарні, яке реконструюють майже 4 роки, досі на ремонті. Мені відповідали, що медики на перший час всім забезпечені, а лікарня в Калинівці готова.

Проте, спілкуючись з людьми та лікарями, медпрацівники розповідали інше. Зокрема розказали і свою версію, чому в Калинівській ЦРЛ виник спалах коронавірусу:

– інфекційного відділення в лікарні не було. Але департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА за погодженням голови прийняв рішення, що медзаклад буде приймати пацієнтів з коронавірусом зі всієї області.

– інфекційну лікарню для пацієнтів з COVID-19 зробили в одному з корпусів. Для цього звільнили весь триповерховий хірургічний корпус, а всі відділення перевели в інший корпус лікарні.

– всі працівники з 8 відділень: медсестри, лікарі, санітарки були зібрані в одному корпусі. Всі контактували між собою.

– у лікарню госпіталізували хвору жінку. Їй лікували серцево-судинну патологію, але стан не покращувався. Згодом, пацієнтці зробили тест на коронавірус і він показав позитивний результат.

– медперсонал, який працював з пацієнткою не був в захисних костюмах, так як хвору лікували не від коронавірусу.

– вже після отримання позитивного результату ПРЛ-тесту, літню пацієнтку переводять в інфекційне відділення. Але медпрацівники контактували з хворою до того як надійшли результати ПРЛ-тесту.

Зараз Калинівська ЦРЛ, в якій мали лікувати хворих з COVID-19 зі всієї області, закрита на карантин.

На Комітеті керівник області та департаменту охорони здоров’я доповіли, що у Вінницькій області «все добре», область справляється найкраще, а хворих багато, бо проводитися багато ПРЛ-тестувань. Можливо все так і є, я не збираюсь давати оцінку, але як зазначили представники Комітету: «диму без вогню не буває».

Я переконана в одному, коли суспільство постає перед серйозними викликами, такими як зараз поширення коронавірусу, то всі, незалежно від політичних поглядів, чи власних амбіцій повинні об’єднати зусилля, щоб подолати пандемію, захистити і медиків і пацієнтів. – повідомила народний депутат.