13 квітня у Козятині в ставку виявили тіло зниклого військовослужбовця Калинівського арсеналу Артура Тронца. Напередодні його звільнили в запас, через карантин відвезти додому його повинен був контрактник цієї ж військової частини, але дорогою хлопець загадково зник.

За фактом загибелі було відкрито кримінальне провадження з приміткою «нещасний випадок». Як повідомили тоді правоохоронці, на тілі 21-річного Артура не було ознак насильницької смерті. Та рідні цю версію категорично відкидають, бо вже вдома виявили синці, рани, гематоми в ділянці голови і обличчя. Зробили фото і звернулися до слідчого у справі та у військову прокуратуру. Вони вимагають зробити повторну незалежну судово-медичну експертизу.

– 7 квітня Артур вийшов із частини, зателефонував мамі та хлопцям із рідної Флоріанівки, що скоро буде вдома. Доставити до будинку його мав Сергій Цимбалюк із Козятина, який служить на Калинівському арсеналі. Але цього він не зробив. Вже наступного дня привіз сумку Артура, вийшла мама та сестра сержанта. Коли ті запитали, де їхній родич, військовий відповів, що висадив його біля Кордишівки і той пішов пішки додому. Що цікаво, іншим він розповідає геть інші версії! В одних стверджує, що передав Артура матері в руки, в інших – що залишив у Козятині, а той добирався на таксі. Майже тиждень ми шукали хлопця, вірили, що він знайдеться. Та коли неподалік водойми у райцентрі виявили кепку і телефон, зрозуміли, що сталось непоправне. Водолази витягли тіло Артура, але набряку там навіть не було, хоч і пройшло трохи часу. В одній кишені був військовий квиток, в іншій пачка цигарок. Адекватна людина ніколи не піде купатись у ставок одягненою… Маму до сина не допустили, навіть у морзі. Це було потрібно для того, аби щось приховати, — розповіла кума загиблого сержанта Діана Верещак. – Після розтину тіло віддали, воно було все загримоване. Експерт ще й сказав, що ніяких травм нема, жодного пошкодження.

Артур Тронц

Та після того як військового привезли додому, на ньому почали виявляти синці та гематоми. Мама сиділа біля нього, руки йому терла і помітила сліди тонального крему. Відразу почали проявлятися гематоми та синці у правій частині обличчя, під оком, під вухом… Після цього тіло оглянули голова сільської ради та місцевий дільничний. Вони теж були шоковані. Зараз розпускають плітки, що Артур після дембелю напився й це ніби призвело до біди. То неправда, він ніколи багато не вживав, тим паче поспішав додому, де на нього чекали рідні та друзі. Із ними він і мав посидіти за столом.

Крім того, у родичів строковика є ряд питань до обставин смерті військового. Так, вони стверджують, що погріб, на якому знайшли речі Артура, є надто високим для нього, тож йому довелося б підстрибувати, аби їх там залишити. Дядько загиблого Валерій Шамрай під час розтину примітив, що печінка Артура була чорною. На питання про причини такого кольору печінки експерт нібито відповів, що це є характерною рисою для потопельників. Крім цього, ані гаманця, ані банківських карток із зарплатнею та «дембельськими» коштами при загиблому не було. Наразі військовий Сергій Цимбалюк з Козятина, який мав довезти Артура Тронца додому, є свідком у кримінальному провадженні. Він на телефонні дзвінки не відповідає.

– На органи немає ніякоі надіі. Вони затягують справу і покривають головного підозрюваного Цимбалюка Сергія, тримаючи його і переховуючи, бо, мабуть, бояться самосуду. Жінка головного підозрюваного все знає і теж переховується. Якщо людина не винна, то їй нічого боятися і ховатися від слідства і журналістів, — плаче мама солдата Ярослава Тронц. — Тому хотіли попередити тих людей, які хоча б щось знають і мовчать, ми будемо добиватись правди всіма можливими способами. Люди добрі, там несуть службу такі ж самі діти, як мій Артур, і мого сина вже не повернеш, але ще багатьох дітей можна уберегти. Не лише один мій син постраждав і ще не один постраждає від рук цього «оборотня».

Як повідомили у поліції, 13 квітня, о 16.40 тіло хлопця знайшли у зазначеній водоймі, на відстані 12 метрів від берега. За попередніми даними слідства, ознак насильницької смерті на тілі не було. Попередньою причиною смерті правоохоронці називали утоплення. Наразі в поліції очікують результати судово-медичної експертизи, яка ще триває. Також слідство має встановити його маршрут пересування і осіб, з якими він контактував останнього дня, та допитати їх.

Віталіна Володимирова