Шановні друзі! У ці дні ми із вами живемо і працюємо чи вимушено сидимо вдома в незвичайний час, якого за своє життя не знало жодне із нині живих поколінь. Тому і запитання та проблеми виникають такі, з якими ще не стикались.

Епідемія коронавірусу, яка охопила весь світ, вчергове випробовує нас, як не парадоксально, на вічні істини і заповіді — любов, віру, надію.

Ми поважаємо всі ваші почуття, і ці, як дехто вважає, страшилки реальної правди — з єдиною метою застерегти вас від біди.

Від масового спалаху — бо ко­ли навіть не 70 відсотків, а 10, то це до 4 млн хворих і сотні тисяч важких. Яких рятує єдине — апарат штучного дихання. А їх у нас в області навіть не сотня. У районах — 2-5-8. В області — кілька десятків!

А коли масовий спалах — включається офіційний протокол про так зване сортування. Вкотре нагадуємо, одразу сортують: легких — додому, важких — в окремі палати помирати. Середніх — лікують. І навіть серед них обирають, кому надавати той апарат штучного дихання (ШВЛ), перевага — людям до 60 років, якщо більше — до 50. Якщо ще більше — до 40-ка.

Ви хочете через великодній кошик чи поминальний день, коли ви можете онлайн подати записку і за здоров’я, і за упокій — наразити всю вашу родину на біду? Так не буває? Буває — приклад лікарки із Вінницької області. Вона попри поїздку у Європу не дотрималась карантину із чоловіком. В результаті хворі діти, хвора мати, брат, його дружина. І вже коли була вся родина в лікарні, заразилась в їхній хаті дезінфектор, а в інфекційці — медсестра, яка робила їм процедури.

У мами ускладнення — потрачені сотні тисяч коштів, її врятували, виписуються здоровими перші члени родини. Але у важкому стані працівник санепідемстанції… І за жінку, яка опрацьовувала їхній будинок, йде щоденна боротьба.

В Оратові жертвами контактів із хворим на коронавірус пацієнтом стали лікар та медбрат «швидкої».

Спалах у Тростянці. І також все розпочалось із лікарні. Те саме у Жмеринській лікарні, Мурованокуриловецькій, Козятинсь­кій, інших. (Про те, що сталось у Калинівській райлікарні, читайте в інтерв’ю з головним лікарем на 3-ій стор.)

Коронавірус, схоже, відправить на карантин міський суд. Там цю хворобу виявили в секретаря одного із суддів.

Поступово, але нещадно коронавірус косить районні та міські лікарні. За другим пологовим коронавірус виявили у породіллі у 1-му.

Вже до 10 випадків вражених коронавірусом сімей­них лікарів. Є і священник. Він із Барського району та в ці дні контактував із родиною та колегами.

Окрема тема – ліві костюми.

Пригадуєте, як у 2014 році мародери на війні постачали нашим бій­цям «ліві» бронежилети? Такі закупили і на Він­ниччині. І ось нова лівизна — тільки уже із захисними костюмами від коронавірусу. Ділки вирішили і тут на відкатах заробити. Результат — медперсонал та дезінфікатори захворіли, працюючи у таких непристосованих костюмах. Зрозуміло, що в більше ста випадках вражених медиків — своя історія. І ми про це писали. Але фіксуються вже і такі. Хто постачав їх — розслідування у наступних номерах.

Навіть поліцейська лабораторія судмедекспертиз через захворілих пішла на карантин. Всього у Вінницькій області в обласному управлінні захворіло 8 поліцейських, троє в Погребищенському районі. Але, як запевнила нас керівник пресслужби Г. Олій­ник, поліція продовжує виконувати свої функції і ще до початку вражень був розроблений графік взаємозамінності підрозділів.

Карантин продовжений до 12 травня. Пік очікується за 2 тижні після Великодня через скупчення віруючих.

Тетяна РЕДЬКО,
Вікторія МИКИТЮК,
Людмила ПОЛІЩУК