Крадіжка сталася 31 січня цього року. Близько 16.00 чоловік зайшов до Хрестовоздвиженського храму УПЦ МП і викрав із дерев’яної шафи ковчег з мощевиком із мощами Миколая Чудотворця. Тоді поліції знадобився день, аби знайти 37-річного порушника.

– За допомогою відео з камер нагляду ми встановили особу та затримали підозрюваного в обласному центрі. Він звільнився з місць позбавлення волі в травні 2019 року, де 14 років відбував покарання за вбивство в Миколаївській області, — розповідав тоді начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос. — Оперативники вилучили викрадені мощі у товариша зловмисника, які той йому подарував.

Підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в роз­мірі 42 040 гривень, яку він вніс. За результатами судово-товарознавчої експертизи, ринкова вартість викраденого ковчега з мощевиком становила 12 696 гривень.

Під час судового засідання обвинувачений все визнав, пояснив, що побачив у храмі на тумбі дерев’яну скриньку і викрав її. Про те, що всередині були мощі святого, він начебто не знав і пізніше подарував мощі знайомому, у вчиненому каявся і просив суворо не карати. Чоловік раніше судимий за грабіж, а востаннє у 2006 році за умисне вбивство – до 14 років позбавлення волі. З 2003 року перебував на наркологічному обліку з діагнозом: розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів. Згідно з висновком КП ВОНД «Соціотерапія», виявляє розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів і потребує примусового лікування. Зрештою, Вінницький міський суд призначив рецидивісту покарання – 2 роки в’язниці. Крім того, засуджений має компенсувати 490 гривень за проведення судово-товарознавчої експертизи скриньки з мощами.

Віталіна Володимирова