В Україні почалась кризова ситуація на молочному ринку, яка спричинена карантином. Виробники молока — населення та ферми — втрачають ринок збуту…

В більшості районів Вінниччини ціна на молоко впала відразу на гривню і становить 5,30-5,50. Але навіть при цьому закупівельники не можуть назвати точної дати, коли розрахуються із людьми. Тож селяни просто у відчаї. Один із таких – наш читач пан Василь із Тульчинського району.

– Ми фактично перебуваємо на межі виживання. У мене велике господарство – 5 корів, 2 бики, свині, кури, качки, кролики.

Їх щодня потрібно годувати, і на корм потрібні гроші, а де я їх візьму, якщо нічого не продаю… Порахуйте самі – за тонну силосу слід викласти 1250 гривень, за стільки ж сінажу – 1300, жом — 200 гривень без доставки. А скільки людської праці треба вкласти, щоб корівка давала жирне та смачне молоко.Тварини ж не розуміють, що карантин, — пояснює Василь Мельник. — Їх потрібно доїти два рази на день. А з такою ціною, яку дають заготівельники, то ти ще в збитках. Тому я відмовився. Зараз намагаємося переробляти молоко у сири, сметану. Але це ж треба комусь продати. Вже зараз я своїм свиням і курям замість води даю сироватку і кисляк. Якщо так далі піде, почну все їм згодовувати або просто виливати молоко у каналізацію. Навіть якщо і дозволять знову торгувати, за новими карантинними правилами — молоком можна торгувати у критому приміщенні, а не на всіх ринках вони є. А там, де є, всі місця вже зайняті і чужих не пустять.

Питання, яке турбує селян щодо здачі молока, не нове і не тільки на Вінниччині. Восени минулого року подібна ситуація була в одному з сіл Козятинського району, де фермер, який проводив збір молока, заявив селянам: «Крім мене, до вас ніхто не приїде, а ви думайте». Селяни спочатку молоком годували свиней. Потім частина селян стала реалізовувати молоко на ринку, а інша частина змирилася і стала здавати сировину за ціною, яку встановив фермер. Спеціалісти права кажуть — такі правові відносини усних домовленостей.

У свою чергу, експерти молочного ринку погоджуються – ціна на молокосировину дійсно впала. Українські селяни в середньому отримують до шести гривень, але у південних областях маємо антирекорд – 4, 50 гривні. Проте, на думку експертів, молочна галузь України перебуває не в найгіршому становищі. Внутрішні і зовнішні фактори є такими, що у порівнянні з іншими галузями економіки молочна галузь може розраховувати на мінімальні втрати.

– Звісно, одна із вагомих причин такої ситуації — карантинні обмеження через поширення COVID-19. Велика частка українців втратила роботу або знаходяться у відпустках за власний рахунок. У перші два тижні був певний ажіотаж на продукти харчування, зараз люди починають вичерпувати фінансові запаси. Скорочується попит на харчові продукти, купують лише першої необхідності. Відповідно впали продажі на молочну продукцію, особливо дорогого сегменту. А ось затрати на її виробництво та саму логістику зросли, тому і ціни в магазині не впали, спостерігається збільшення на 1-3%, — розповіла нашому журналісту Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока. — Вже зараз зрозуміло, що після виходу із карантину ми будемо працювати абсолютно по-новому, ми вже переходимо в онлайн-режим, продаж своєї продукції напряму споживачам. Актуальним стане об’єд­нання, кооперування, перехід в офіційну юридичну площину. Раджу скористатись тими державними програмами, які на сьогодні затверджені. А ще нам слід перейняти досвід інших країн, де споживачів закликають підтримати своє сільське господарство і споживати вітчизняні молочні продукти. Бо недарма існує приказка, що якщо ти сьогодні не годуєш свою армію, то завтра годуватимеш чужу!

Віталіна Володимирова