Бо у цей день у Вінницькому міському суді, знову ж таки на закритих зборах суддів, обрали ще одного заступника голови суду.

І це не будь-хто, а одіозна Ірина Курбатова, що свого часу судила «революціонера» Юрія Хорта, зятя мера Могилева-Поділь­ського, «авторитета» Самвела Московського, атовця Санчеса і ще десятки і сотні вінничан… Але одних Курбатова попри докази адвокатів садила «на раз»…. А інших при всіх важких обвинуваченнях у замахах на життя, рекеті та здирництві від СБУ і прокуратури відпускала на волю у стилі «Рафік не віновен»…

І тепер після свого сенсаційного повернення президентом Зеленським на роботу в суд 17 вересня минулого року суддя Курбатова не просто відновила свої позиції, а шляхом таємного голосування була обрана заступником голови суду Ганни Гайду!

Сенсаційне обрання 36-річної голови суду Ганни Гайду, дружини експрокурора Вінниці, нині заступника обласного прокурора, досі обговорюють у коридорах влади

За що ж Ірині Леонідівні така шана, повага від колег і висока посада?

– Це рішення було погоджено наперед… Так вирішила голова! Мабуть, їй так буде зручно? Вже ніхто не впирався, — анонімно повідомило джерело із суду.

Нагадаємо, що повернення одіозної судді Ірини Курбатової ще минулого року викликало різке обурення у активістів та учасників Революції гідності. Адже саме Курбатова у квітні 2016-го посадила яскравого лідера вінницького Майдану Юрія Павленка-Хорта.

А у вересні 2015-го дала 5 років тюрми волонтеру та добровольцю із Вінниці Андрію Сарвірі — Санчесу (вирок був скасований в апеляції)…

Також ми писали, як розглядалося кримінальне провадження про рекет за участі відомого «авторитета» Самвела Манукяна — Московського із двома під­ручними… І Курбатова відпустила його на во­лю в кінці своєї каденції. Не менш гучна справа в руках судді Курбатової — десятки слухань по справі зятя мера Могилева-Поділь­ського Сергія Шевчука, якого звинувачували у замаху на вбивство.. Але і його також відпустили.

Як оцінюють повернення в ряди вінницької Феміди судді Ірини Курбатової нею ж засуджені активісти, атовці та народний адвокат Палій, ми запитали в учасників резонансних судових процесів.

Вся ця справа – суцільна фальсифікація, де «докази» підганялися під команду на моє ув’язнення. Найцікавіший випадок стався у березні 2016-го, коли суддя таємно від моїх адвокатів і громадськості і залучивши підставного захисника Варчука, якому я пояснив, що його послуг не потребую, винесла ухвалу про продовження тримання мене під вартою. Я нічим особливо не здивований і на якісь реформи в судовій владі не очікував, — прокоментував скандальне повернення судді Курбатової активіст Юрій Павленко (Хорт), якого вона засудила на 4,5 року по справі за розірваний портрет Порошенка.

— З особистого спілкування із нею я собі склав портрет цієї людини. Вона дуже любить і шанує себе, а коли вела мою справу, то була впевнена у своїй безкарності. З її слів, Україна як держава припинить своє існування, а вона житиме за кордоном. Судді, прокурори, чиновники верхнього ешелону — це хижацький клас, котрий себе бачить вовками серед овець, а коли все з’їдять, то підуть далі.

Я не маю ілюзій щодо правової системи у нашій країні, але заради спортивного інтересу в минулому році подав заяву в ДБР лише по одному епі­зоду діяльності Курбатової — це саме та «таємна» ухвала 2016-го про тримання мене під вартою. Бо рішення по «Справі портрета Порошенка» не можна оскаржити, поки справа в суді. А вона може кружляти безкінечно. Суд зобов’язав ДБР відкрити кримінальне провадження. Але ось проблема: ДБР умудрилося «загубити» мою заяву про злочин. Я ініціював провадження щодо службових осіб ДБР, які не виконали рішення суду. Але розслідує цю справу теж ДБР, тому результат буде очікуваний.

В Україні — лише 28% судових рішень виконується.

Крім того, суддя Ірина Курбатова відома й тим, що займалась справою зятя мера Могилева-Подільського Сергія Шевчука та місцевого підприємця Олександра Коломійця. Останнього із вогнепальними пораненнями в травні 2016 року госпіталізували до лікарні. Він заявляв, що в нього стріляв саме родич міського голови. Суди тривали понад два роки. Коли Вінницький міський суд відпустив депутата міської ради Сергія Шевчука з-під варти, такий фінал цієї кримінальної історії обурив ро­дину потерпілого та тих, хто був на їхньому боці.

Тож вони та прокуратура звернулись до Верховного суду й на початку жовтня отримали рішення — ухвалу відносно Сергія Шевчука скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інс­танції. Потерпіла сторона жалілась на дії суддів, в т.ч і Курбатової. А ще родичі потерпілого вже озвучують «ціну питання» — 50000 у.о., ймовірно, коштував виправдальний вирок у вінницькому суді служителям Феміди, серед яких Ірина Курбатова. Одразу після справи зятя Бровка тоді у неї закінчився термін повноважень.

Свого часу екснардеп Ігор Мосійчук теж мав претензії до судді Ірини Курбатової. Більш жорстким був фронтовик Санчес, що отримав від цієї судді 5 років тюрми за юнацьку бійку із «мажором» 8-річної давності.

– Саме в судовій залі звучало ганебне: Андрій Сарвіра сховався на війні — в АТО — від суду! І вже в клітці Курбатової від знайомих СБУшників із фронту, які «вели» мобільні розмови та контакти не одного судді, я знав, скільки років отримаю і хто цього хотів! Тому вважаю, що такі люди не мають права судити іменем України, за яку загинули на війні мої побратими і воював я! — розповів Андрій Сарвіра. — Дуже гірко було сидіти за гратами, знаючи всі ці «схеми» та «розцінки»… Але я вірив, що Апеляційний суд скасує вирок Курбатової і я буду на волі…

Після Майдану, який переріс у війну, вони так нічого і не зрозуміли… У них все «Ок», і, мабуть, «схеми» і «рішали» із числа адвокатів працюють надалі… Це вже не Феміда, а тупо бізнес на кримінальних справах, де кожна доля людини коштує чи не коштує грошей… Ну, прямо, як ФОПи, що мають поставити касові апарати. Тому Революція гідності триває, бо ми її не закінчили! А президенту Зеленському просто підсунули папірець із прізвищами потрібних суддів… Я дуже співчуваю вінничанам, чия справа потрапить до таких суддів!

Цікаво, що іншу жінку — заступницю голови Він­ницького міського суду було обрано ще 20 вересня 2019 року. Тоді судді проголосували за Іщук Тетяну Павлівну, яку 7 вересня 2018-го призначив на роботу у Вінницю ще президент Порошенко…

Заступник Тетяна Іщук обрана ще до призначення голови суду в 2019 році

Тепер судом Вінниці керує жіноче тріо — Ганна Гайду, Тетяна Іщук та Ірина Курбатова… Це рекорд в Україні по кількості жінок у керівництві суду. Які результати покаже це «тріо» у мантіях — читайте в розслідуваннях та антикорупційних справах у «33-му каналі».

Вікторія Снігур
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ