Ця інформація від СБУ вже стала «бомбою» у коридорах вінницької влади, бо 24 квітня було викрито посадових осіб Вінницької міської ради на мільйонних збитках, завданих бюджету під час закупівель дорожньої солі.

Співробітники спецслужби встановили, що посадовці департаменту комунального господарства та благоустрою вступили у змову з менеджером одного з місцевих товариств. Вони створили антиконкурентні умови для інших потенційних учасників торгів і значно завищили вартість продукції. У грудні минулого року між департаментом та цим товариством укладено договір на постачання дорожньої солі на суму 9,9 мільйона гривень.

Ініційована СБУ товарознавча експертиза задокументувала факт завищення ціни товару на майже 4,8 мільйона гривень, чим державі завдано збитки в особливо великих розмірах. Наразі слідчі СБУ оголосили чотирьом фігурантам про підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення.

І на оперативних фото видно, що в депутатській кімнаті ВМР із слідчими спілкується директор департаменту комунального господарства і благоустрою Володимир Ніценко.

Тому вже наступного дня міський голова Вінниці Сергій Моргунов прокоментував цю резонансну подію:

– Вчора трьом працівникам одного з департаментів міської ради були оголошені підозри щодо придбання солі по нібито завищеній ціні. Чи дійсно мало місце кримінальне правопорушення, має встановити слідство.

Моя позиція: якщо справді були допущені зловживання — винуватці мають бути покарані. Але якщо люди не винні – то правосуддя повинно їх захистити.

Живіть чесно! – зазначив мер Він­ниці по справі «Солі Ніценка».

Цікаво, що звинувачений директор департаменту не став відмовчуватись і опублікував у Фейсбук свою коротку заяву із цього приводу. В ній Володимир Ніценко називає звинувачення несправедливими і безпідставними:

«Вчора співробітники Служби безпеки України оголосили мені підозру у зловживанні службовим становищем. Це несправедливе і безпідставне звинувачення. Як колишній військовий офіцер я знаю, що таке честь та гідність. Я вмію тримати удар і буду боротися, щоб довести свою правоту і розвіяти всі звинувачення на мою адресу», — написав він у соціальній мережі.

Водночас, на сайті Вінницької міської ради зазначають, що готові сприяти слідству, надати необхідну інформацію для проведення ретельного об’єктивного та неупередженого розслідування.

«Департамент правової політики та якості міської ради у межах своєї компетенції долучений до співпраці із правоохоронними органами.

Вінницька міська рада та її виконавчі органи працюють за принципами системного підходу до запобігання корупції в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, дотримання законності, відкритості та прозорості у своїй діяльності.

У разі неспростовного доведення вини посадовців, особи мають бути притягнуті до відповідальності згідно з законом. Однак, якщо суд не встановить складу правопорушення, обвинувачення виявиться не підтвердженим – правосуддя повинно відновити справедливість.

Паралельно опозиційний до міської влади бізнесмен Володимир Продивус не стримувався у своїх емоціях по справі Ніценка:

«Можете себе представить настоящий масштаб беспредела и воровства в Виннице, если какие-то чиновники уровня «принеси-подай» воруют только на технической соли миллионы из бюджета?! — написав він у своєму Фейсбуці. – Думаю, срочно будут искать возможности «порешать» и обязательно вспомнят все награды этих «заслуженных работяг», вытянут и протрут ордена и медали, заставят дать слезливые комментарии коллег… Всем понятно, с чего такая защита?»

Редакції стало відомо, що саме вінницький нардеп від «Слуги народу», якого вважають наближеною до бізнесмена людиною, написав заяву в СБУ про ймовірні зловживання.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що Вінницький суд відпустив В.Ніценка під особисте зобов’язання.

Сергій Годун