Хто із вінничан хворів у ці дні і у кого навіть не підтвердилась підозра коронавірусу знає, що перше, що його запитували сімейні лікарі було:

– скажіть, а Вам робили БЦЖ?

Що ж це БЦЖ таке? І чому його багато хто вважає вже і в Україні та у Вінницькій області під час лікування коронавірусу, часом, рятуючою соломинкою? В інтерв‘ю із вінницькими лікарями – практиками ми з‘ясували – в яких випадках щеплення дієве і чому його робили не усім. Чи правда, що у світі так масово мруть люди і стають інвалідами через коронавірус – саме через те, що у тих країнах не робили БЦЖ? Чи треба щоб обов’язковим було ще і протидифтерійне щеплення? – Відповіді на запитання – в газеті «33 канал».

А сьогодні познайомтесь із довідкою про те, що ж це таке, бо як стверджують деякі вчені – версія про зв’язок між силою спалаху коронавірусу, протитуберкульозною вакциною БЦЖ – реальна. Про це пишуть у дослідженні на medRxiv епідеміологи з США.

БЖЦ – БЦЖ (лат. BCG), скорочення від Бацила Кальметта — Герена — єдина наявна вакцина для щеплення проти туберкульозу, виготовлена з Mycobacterium bovis і вперше використана у 1921 році . Входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ. Існують попередні докази сприятливого неспецифічного ефекту вакцинації БЦЖ на загальну смертність у країнах з низьким рівнем доходу або для зменшення інших проблем зі здоров’ям, включаючи сепсис та респіраторні інфекції, коли її колять у ранньому віці, то це дає більшу користь.

Автори доповіді стверджують, що у країнах, де такої вакцинації не було (Італія, Нідерланди, США), коронавірус поширювався швидше. Вчені стверджують, що швидкість поширення і число смертей в країні залежать від стійкості економіки, розвитку системи охорони здоров’я, культурних норм і превентивних заходів. Але в частині країн (Італія, США, Бельгія, Нідерланди, Іран) ця кореляція не працює. Автори аналізу вважають, що ці країни об’єднує відсутність щеплення БЦЖ у населення або зовсім недавній початок такої смертності від коронавірусу.

Тетяна Квасюк