На запитання батьків про «дистанційне навчання», ЗНО та «випускні» відповідає директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

– Деякі батьки скаржаться, що вчителі скидають лише завдання, без пояснення теми на онлайн-уроках. Що у таких випадках робити: батькам самим освоювати матеріал і пояснювати дитині, звертатися до вчителя чи оплачувати послуги репетитора?

– Якщо вчитель не проводить відеоуроки чи дитина не зрозуміла щось під час уроку-конференції, потрібно звернутися насамперед до вчителя і все з’ясувати. Якщо є непорозуміння з педагогом, тоді до адміністрації школи. У кожній школі є відповідальні за організацію та контроль за освітнім процесом в умовах карантину. Це не повноваження департаменту освіти.

До репетиторів звертатися недоречно.

Знаю, що багато батьків разом з дітьми дивляться уроки по телевізору, виконують з дітьми завдання. На мою думку, це дуже добре, так випробовується міцність родини.

– Чимало батьків обурюються, що вчителі на карантині отримують зарплату, а їхні функції частково виконують батьки вдома. Як оплачується робота вчителя на карантині? Кількість проведених онлайн-уроків враховується?

– Не думаю, що вчителям зараз можна позаздрити. Особливо початкової школи. З ранку до пізнього вечора дзвонять, скидають завдання, кому коли зручно, буває навіть серед ночі. Це не стаціонарна освіта, де за 45 хвилин можна пояснити матеріал один раз 30 учням одночасно і когось вибірково опитати.

Якщо вчитель чи інший педпрацівник організував освітній процес за допомогою дистанційних технологій або займається організаційно-педагогічною, методичною чи науковою роботою (пише методику, посібник, знімає відеоролики) і після карантину звітує про свою роботу, тоді отримує 100-відсоткову заробітну плату. А хто не хоче працювати — дві третини за 504 «антивірусним законом».

– Щось уже відомо конкретно про ЗНО? Що порадите 11-класникам?

– Міносвіти та Центром якості освіти розроблено два варіанти термінів закладання ЗНО. Якщо закінчиться карантин до 1 червня, то тестування буде проводитися 24 червня — 17 липня. Якщо карантин продовжиться до серпня, то ЗНО відбудеться 17 серпня — 4 вересня. Відповідно зміститься і вступна кампанія у вишах.

Тестування буде відбувати- ся з дотриманням соціальної дистанції та із засобами індивідуального захисту у гарно провітрюваних класах. Кількість учасників залишається незмінною — 15 випускників та 2 інструктори. Матеріал, який діти самостійно освоювали на карантині, теж увійде до тестів, але це буде одне-два питання.

Якщо через хворобу та самоізоляцію дитина не зможе скласти тести у визначений термін, вона це може зробити у додаткову сесію або бути звільненим від ЗНО, тоді доведеться складати вступні іспити.

– Якими будуть Свято останнього дзвоника та «Випуск-2020»?

– Департамент освіти та Вінницька міська рада не будуть проводити жодного загальноміського заходу. На жаль, ми залишимося без «Барвінкового кружала» та «Турніру чемпіонів». Рекомендовано усім вінницьким школам не проводити «Останні дзвоники» та випускні вечори.

До 15 червня онлайн будуть вислані табелі, свідоцтва досягнення НУШ та свідоцтва про закінчення 9 класу.

Розумію почуття випускників та їхніх батьків, вони стали заручниками ситуації. Але у таких же умовах знаходиться майже увесь світ.

– Запитання не від батьків, а від вчителів-пенсіонерів. За новим законодавством для них мають змінитися умови праці, як саме?

– Працівники пенсійного віку, які уже отримують пенсію за віком, переходять на строкові контракти. До 1 липня усі мають перейти на такі угоди. З вчителями пенсійного віку та директорами шкіл укладається контракт строком на один рік.

Це буде стимулом розвиватися. Бо зараз учитель наполегливо має освоювати нові методики, нові технології. Однозначно, що ми уже не повернемося до тієї освіти, що була до карантину. Маємо розуміти виклики і змінюватися.

Міла ПОЛІЩУК