Виноград – символ молодості і життя, він багатий на вітаміни і мінерали, а його кісточки — сильні антиоксиданти. Виноградар-практик Віктор Янович багато років життя віддав винограду, і зараз його “райський сад” – один найкращих у Вінниці.

– Цієї весни мій виноградник долає перепони, подаровані природою. Суха погода, пізні заморозки болісно вдаряють по бруньках. Треба так зловити момент, щоб і не підморозити лозу, і не “запарювати”. В нашій зоні не варто перевантажувати виноградний кущ, залишаючи на ньому більше 30 вічок. Краще посадити ще кілька кущів. Зрізи винограду, на відміну від плодових дерев, садовим варом НЕ замазують. Весною вносять органічні та неорганічні добрива, садовий торф, компост.

– З якими сортами винограду ви зараз працюєте?

– Наприклад, “Восторг” дуже рано розпустився, є небезпека, що приморозки знищать врожай.  Цей сорт я не вкриваю на зиму, але висаджую за високим парканом, щоб зимові вітри не діставали. Дуже рано розкрились бруньки на “Лорі” і “Насолоді”, та цим сортам легкий мороз не страшний. “Вальок”, “Велес”, “Століття” теж не відстають від компанії. Виноград “Преображення” пішов у ріст, в минулому році його окремі грона сягали 2-3 кг.

Але я хочу коротко розказати про один сорт, за яким я ганявся цілих три роки. Це “Фурор”, його автор — виноградар Капелюшний. Ягоди в нього великі, більше 25 г — уявіть, 4 ягоди на 100 г! Він чорний, мускатний, витримує морози до -24. А найголовніше — він ніжносолодкий, мов нектар!  Кущ сильнорослий, родить на другий рік, правда, в цей час не треба давати йому таке навантаження, варто залишити лиш одне контрольне гроно. Я дуже радий, що дістав цей незвичайний виноград.

Є в мене інші сорти, які не так рано розкривають бруньки. Це “Багатяновський”, “Антоній Великий”, “Новий подарунок Запоріжжю”, “Надія АЗОС”, “Аркадія”, “Блек фінгер”, “Ювілей Новочеркаська”, “Нізіна”, “Афродита”, “Королівський солодкий”, “Консуело”, “Фуршетний” – всіх і не згадаєш!

А ще є “вірна конячка”, я його так називаю, – болгарський виноград “Плевен”, який завжди виручає і в будь-яку погоду з гронами.

Неможливо розказати про всі сорти, їх багато, вони всі мені милі і любі. Вийдеш у виноградник, коли він з гронами, і не намилуєшся цією Божою красою! Так що весняні турботи варті того результату, що ти отримуєш восени.

Вінницький виноградар Віктор Пахомович Янович завжди радий допомогти порадою і консультацією за тел. 097 477 35 80.

Фото Олексія Бойка