Рятувальникам доводиться ліквідовувати наслідки негоди. Так, бійці служби відкачували воду із залитих погребів та домогосподарств та прибирали із доріг повалені дерева.

-У Жмеринському районі у селі Мартинівка в одному із приватних домогосподарств відкчали з погриба 7 кубічних метрів води. У місті Погребище — аналогічна ситуація. Там на трьох вулицях (Яблуневій, Кам’янка та Селянська) внаслідок короткочасної зливи сталося підтоплення двох підвальних приміщень та водопровідного колодязя, – розповіли у ДСНС у Вінницькій області. – Внаслідок зливи у місті Гайсин було підтоплене одне приватне домогосподарство. Бійці спеціальним обладнанням відкачали 8 куб.м води та прочистили стічні канави від сміття та бруду.На аналогічний виклик виїжджали рятувальники міста Бершадь. В селі Круподеринці Погребищенського району під час зливи великим потоком води та мулу був змитий з дороги 49-річний місцевий житель, який рухався на велосипеді по дорозі. Прибувши на місце події бійці ДСНС дістали загиблого чоловіка з замуленого узбіччя та передали працівникам Нацполіції.

Люди у розпачі, адже через карантин багато залишились без роботи. Тому вирощена городина була єдиним шансом вижити. В Аліни Данилюк із Погребища побита зелена цибуля, часник та картопля.

-Град був сильний. Він ішов десь хвилин 20, не менше. Зразу ж знищилися наші квіти, дерева. На городі дуже багато вирило ровів вздовж городу, вода текла річкою, винищило картоплю. Шкода дуже полуницю: її всю знищено. Коли земля підсохне, знову садитиме город.

Не оминула негода і Тиврівщину. Там, за словами місцевих мешканців, постраждав теж урожай.

-2 травня був теплий сонячний день, ми відпочивали біля будинку. Десь після обіду раптом як стало гриміти та лити, – розповіла наша читачка з Тиврова Інна Іригорівна. – На моїй вулиці граду не було, а на сусідніх пішов. Так як в нас гориста місцевість, то уявіть як постраждали люди, які проживають на схилах. Мій город із невеличким нахилом, але вимило картоплю, знесло моркву, замулило полуницю та висадки черенків хризантеми. Парник з помідорами поплив. Чимало овочів доведеться пересіювати, адже вони тільки посходили. Але до цих пір навіть не можу зайти до городу, бо вода та болото. То ж недарма кажуть, щоб молились до Бога не на погоду, а на урожай.

А тим часом синоптики кажуть – з 8-9 травня прийде антициклон без дощів, лише сонце. На наступному тижні вже прийде тепло, середньо-добова температура підніметься на + 15.

Віталіна Володимирова