Адже замість анонсованих МОЗом 300% від зарплати їм кинули на картки копійки! Тому 4 травня весь колектив районної Вінницької лікарні із самого ранку вийшов на акцію…

– Ми не втекли із цієї «передової»! Не сховались у відпустки чи на лікарняні! Покинули своїх дітей, чоловіків та батьків і живемо заради порятунку пацієнтів фактично у лікарні. А нам за квітень кинули на картки по 86 копійок доплати до звичайної ставки. А лікарям по 1,68 грн.! Це як? Чи пообіцяли в Києві та забули? — обурювались медичні працівники «районки» — лікарні у Вінниці, що приймає хворих і пацієнтів із підозрою на коронавірус зі всієї області. — Вийшли, бо нам болить за наші зарплати і доплати! Як можна мовчати, коли таке робиться?

На акцію протесту вийшов весь колектив «районки»

– Як завідуючий вийшов разом зі своїм колективом. Я не бачу різниці, що обіцяли колективу і що обіцяли завідуючому, медсестрам. Ми з великим задоволенням говорили, що нам дадуть 15% за інфек­ційність. Потім сказали, що дадуть 300%, але за роботу з хворими, саме в спецодязі, саме з хворими. Але чому ця інформація надійшла пізно, коли вже пізно щось пояснювати? Друге, говорили, що старші медсестри складали табелі робочого часу і ми їх підписували. Я не розумію, як у результаті вийшло, що в одних менше, в інших більше і в кінці ці гроші нарахували як звичайну зарплату… Та ще й менше. Як це пояснити, якщо людина працює на півтори ставки, а отримує менше ставки? Медпрацівники вже два тижні перуть костюми, бо одноразові потрібно економити.., — каже завідувач від­діленням Вінницької «районки» Володимир Чеботарьов.

– Я старша медсестра. В мене людина на пів ставки працює. Їй прийшло — 1 гривня 83 копійки. Травматолог, лікар, 83 копійки отримав. Це що? — обурюється жінка в масці. — Я все написала у табель — отримали дулю! Ми сьогодні вийшли, хоча просили не виходити… Ви кажете — терпіть тиждень, треба підтягнути законодавчу базу. Ми — терпимо! І слухаємо ваші обі­цянки… І через тиждень знову вийдемо і мовчати не будемо!

– Цікаво, що профспілка медичних працівників області не підтримала цю акцію протесту… Може, у неї все окейно із надбавками? Чи вони не знали, що лікарі та персонал «район­ки» вже готові сказати всю правду про це «надбавлене намахалово»? — запитують колеги із інших лікарень, які підтримують лікарів, що працюють із хворими на корона­вірус.

Ось так 4 травня в боксованих палатах біля спеціальних пацієнтів залишились буквально 10 сестричок та лікарів. Решта на вулиці під лікарнею влаштували гучний протест у масках… І вимагали обіцянок президента Зеленського і міністра охорони здоров’я.

На ці закиди район-ні посадовці та адміністрація лікарні, як могли відповіли, що є неузгодженість між центральним і місцевими бюджетами щодо надбавок. Що треба все писати в табелі старшим медсестрам. Що треба почекати ще тиждень. Що треба йти на роботу і не мітингувати під лікарнею, що ми «на передовій»… За 2 години акції протесту лікарі та медсестри зібрали плакати, але не зняли своїх вимог… І за тиждень в разі невиконання обіцянок готові знову вийти на акцію протесту.

На сьогоднішній день у Вінницькій області зафіксовано до 450 випадків коронавірусу, сотні підозр і більше 130 медиків, які захворіли на нього. В Україні 16 медпрацівників померло від враження коронавірусом.