Але камери стеження показали, що це був одинак. Дві ночі він приходив сюди із опівночі до 3-ї години ночі і фарбував у чорне! Для чого? Ми запитаємо його, коли знайдемо… — спершу після приголомшуючої пригоди в центрі Вінниці 25-26 квітня повідомив керівник міської поліції Сергій Синявський.

Тоді було відомо, що «правопорушник наніс чорну фарбу на деякі елементи монумента невідомим солдатам». Поліція кваліфікувала це правопорушення як наругу над могилою. Повідомлення про порушення надійшло до Вінницького відділу поліції 28 квітня.

– На місці пригоди ми побачили, що майже охайно анонімний вандал, який не жалів себе і своїх сил, пофарбував 6 чобіт трьом фігурам солдатів… А ще автомат ППШ та пасок від рушниці-трьохлінійки на Меморіалі слави Другої світової. На більше йому забракло часу чи фарби, бо рушницю він не дофарбував. І все це було зроблено перед 9 Травня, без тендерів, бюджетних грошей і закупівель через «Прозорро»! Бо зовсім поруч на меморіалі вистачає зіпсованих плит, злізлої фарби на прізвищах загиблих вінничан і відверто відвалених східцях на святому для кожного місці.

І вже за кілька днів вандала сенсаційно вирахували і знайшли по чеку з АТБ!

Це чоловік – вінничанин, 1985-го року народження, що вже проходить у нас по справі жорстокого поводження із тваринами. Цей чоловік кілька місяців тому без причини бив кота об стовп… І має пройти психологічну експертизу, бо вчинки його, м’яко кажучи, неадекватні, — повідомив про хід розслідування полковник Сергій Синявський. – Ми його знайшли по чеку з АТБ, який він загубив під час нічного фарбування… Там була дата і час купівлі рукавичок та мочалок для фарби. На запису камер стеження у магазині було виявлено громадянина, який знущався із кота ще раніше… Нині цю справу із «наруги над могилою» перекваліфіковано у хуліганство. Але якщо експертиза вкаже, що ця людина непідсудна, то покарання вона уникне…

Чи будуть стирати фарбу із чобіт меморіалу — питання не до поліції… Бо я вже чув думки у місті, що так, із чорними чоботами, навіть краще… Але факт залишається фактом. І зловмисника ми знайшли.

Ось так поліція Вінниці розшукала вандала, який сам без тендеру пофарбував вночі чоботи на меморіалі за Вічним вогнем…

До речі, 1 Травня, на День солідарності трудящих, на цю площу на демонстрацію вперше за останні роки ніхто не вийшов! Ні комуністи, ні соціалісти, ні більшовики, ні бондарчуки… Тому Європейська площа 1 травня у Вінниці відверто пустувала. І радувала чудовими сакурами і відсутністю будь-яких прапорів, мі­тингів чи конфліктів. Зате на «первомай» вінничани штурмували місцеві ринки в чергах за городиною, свіжим салом, сиром, насінням та саджанцями. Бо посівну ніхто не від­міняв…