І це він, заступник голови Вінницької облради, так гнівно у відкритому листі, оприлюдненому через Фейсбук, до газети та її співзасновника заявляє, що він «денно і нощно» бореться із коронавірусом в області, у вінницькій команді «СтопВірус» працює на благо вінничан, меценатствує, не набиває грошима кишені, як інші. І взагалі, як ми посміли опублікувати матеріал із суто популістичними вимогами поділитись йому і його колегам — керівникам області — із лікарями доплатами і преміями в ці дні? Видно було цілу сплановану акцію проти газети і її журналістів — бо одразу підключили і помічників шефа, схоже, купили і ботоферму відомого чорним піаром політтехнолога… і все зводилось до одного: казати — то одне, покажіть факти! Отож, показуємо.

Для довідки. У Вінницькій облраді є голова Анатолій Олійник і два його заступники — Ігор Хміль (від фракції «Самопоміч») та Михайло Кременюк (Радикальна партія). Зарплати заступників — від 30000 у місяць — з доплатами і відпускними — за 50 тис. Голови відповідно — за 40000 плюс ті самі премії. Для чого була створена в часи війни і тотального дефіциту бюджету посада ще одного заступника? І чим насправді займається цей Бермудський трикутник керівників — далі.

Тож кажете, пане Ігорю, взяли за свій рахунок відпустку після введення карантину і допомагаєте землякам? Ех, чоловіче, невдячна це справа — розвінчувати святих. Але як поясните те, що ще в ніч із 5 на 6 березня ви із аеропорту «Жуляни» м. Києва на приватному літаку о 7. 29 виїхали за межі України? Причому тоді, коли ще карантином і не пахло в Україні. І до цього часу там, за кордоном, а це більше 2-х місяців, перебуваєте? І взяли відпустку не за власний рахунок, а оплачувану? — так відповідають на наш запит ваш керівник та прикордонна служба! А вже потім, коли закінчилась оплачувальна відпустка, мусите добирати за свій рахунок.

І вже не має значення, де ви тепер, як розмірковують інші ЗМІ та ваші колеги. У США, де, за їхньою інформацією, живе ваша родина і, скоріше всього, веде і ваш бізнес! Бо очевидно одне — вас вже 3-й місяць немає в Україні. Тому участь ваша у «СтопВірусі» — це нахабна брехня.

Зрозуміло, що навіть повернувшись із-за кордону, ви повинні будете 2 тижні провести ще і на обсервації! Отож, чи потрібен хоч якомусь мало-мальському керівнику живого підприємства такий дієвий заступник і народу — такий борець за його права — відповідь очевидна.

І це факти лише за ці 4 місяці небувалої пандемії. І тут ще є відсутність через лікарняний. А тепер заглядаємо в 2019 рік. 6 місяців, що передували цьому. За офіційними даними, наданими нам, Ігор Хміль був в офіційній відпустці 11 календарних днів і без збереження зарплати — 14. Тобто 25 днів. Але ось чудеса — а за кордоном він умудрився провести 40 днів. Під час прогулів чи лікарняних. Нехай дають оцінку колеги та правоохоронці. І лише за останніх пів року він мало не щомісяця вилітав як не у напрямку до США, то на Доху — Катар, мабуть, туди ж, але з пересадками… П’ять разів – за шість місяців. Люди, але це ще не всі досягнення із відсутності великого керівника обласного рівня. У нього ще є 68 днів відпустки через навчання. І ще через лікарняні. І так щороку, бо ж вже в раді голова офігенно опозиційної фракції «Самопоміч» вступив за кошти обласного бюджету на навчання! Так, навчатись — ніколи не пізно. І навіть Ігорю Хмілю, 1971 року народження. Але чому такий святий меценат раптом вирішив у неповних 50 навчатись за бюджет області?

І чому представнику заклятої опозиції раптом так щедро виділила такі квоти Вінницька обладміністрація? І не просто виділила — наплювала на рішення депутатів облради таких коштів не надавати. Бо ж війна, армія роздягнена!

– Думаю, тому, що самопомічівці, а Хміль їх очолював, торгували такими потрібними владі і кланам, утвореним навколо неї, голосами. Так, торгували десятками гектарів землі і приміщеннями, бюджетними коштами… — каже голова комісії із запобігання корупції Андрій Вигонюк.

Не менш цікаво, а чому голова облради раптом вирішив тримати поряд таких дивних спеціалістів? Навчати їх, терпіти відсутність місяцями?

– Анатолій Дмитрович, чому? Чи це риторичне запитання, відповідь на яке знає вся область?!

– Коефіцієнт ефективності роботи такого керівника — рівний нулю. Аналізуючи його від­сутність, неважко здогадатись, що він абсолютно не дорожив цією роботою і, ймовірно, як вів, так і продовжує вести свій бізнес.

Може, і у США — як каже багато людей, які його знають, — продовжує його колега.

Отож, святого не вийшло! А ще у 2012 році проти Ігоря Хміля за несплату податків була заведена кримінальна справа, і він із оточенням благав порятунку через нашу газету. Це коли він приковував себе наручниками до ліжка, щоб не арештували. Що ж, тоді журналісти «33-го» були справедливими і принциповими. Принципові ми і тепер — тільки герой здувся. І, скоріше всього, з порушенням закону — як умудрився чоловік стільки не виходити на роботу, літати за кордон і тепер нахабно брехати, що він на Вінниччині бореться у «СтопВірусі» за долю кожного виборця і дієво допомагає усім?

Декілька років тому Ігор Хміль приковував себе кайданками, коли проти нього завели справу за несплату податків

І хоч інші видання стверджують, що Ігор Хміль за допомогою керівника поліції підозрюється у рейдерському захопленні фірм — ми просимо Юрія Педоса без ярликів, але по закону перевірити і ту інформацію щодо рейдерства, і цю — щодо відсутності на роботі і таких частих відпусток та поїздок за кордон. Згідно із законом, просимо вважати це журналістське розслідування офіційним запитом. Відправляємо його і в інші правоохоронні органи.

Зараз Ігор Хміль продовжує вже 3-й місяць не виходити на роботу в облраду. Щоразу пише нові заяви — хоча більше 12 днів люди такого рангу не мають ні морального права у них бути, ні законного. За даними прикордонників, Ігор Хміль досі в Україну не повернувся.

Після таких фактів, думаємо, помічникам, які так яро захищають свого боса, треба, як би сказали мудрі люди, «посипати голову попелом». І навіть найнята ботоферма не відробила кошти! А так старались ліпити лик святого!

Тепер ви розумієте, шановні медики, чому у вас такі мізерні зарплати, а ви, шановні вінничани і українці — чому ця країна котиться в безодню безгрошів’я і злиднів?

Привіт, США!

Ілона ВАЛЬТЕР
Наталка РОМАНЮК